Sitni kolači-tri recepta


Predstaviću vam tri recepta za sitne kolače koje sam isprobala letos i koje svima preporučujem. Sezona slava je na pragu pa će nekome možda ovo biti dobra ideja za slatko posluženje.
U pitanju su Lanine Mikado kocke, predivne i nežne male sladilice, a o njenim receptima ne moram mnogo da pišem, svima je poznato da su bez greške. Zatim su tu i ove preslatke male Rolnice od oblandi koje su pravo osveženje na tacni, i na kraju divne kremaste Jon kocke, veoma blagog ukusa i nežne strukture. Svi ovi kolači spadaju u kategoriju masnih kolača, a uskoro ću vam predstaviti još jednu odličnu oblandu koju možete dodati spisku svojih slavskih kolača, takođe masnu, i mnogo ukusnu i finu. 
Idemo sada na recepte ;)

Mikado kocke



Potrebno je:
kora
5 belanca
5 kašika šećera
3 žumanca
1 ravna kašika brašna
1 kašičica kakao praha
9 kašika mlevenih oraha
fil
6 kašika skuvne i ohlađene kafe
2 kašike šećera
2 žumanca
1 kašika brašna
1 vanil šećer
150 g maslaca
20 g čokolade za kuvanje
fondan
125 g šećera u prahu
5-6 kašika vruće vode
¼ kašičice nes kafe
1 kašičica limunovog soka
1 kašičica ulja
Priprema:
Umutite belanca uz postepeno dodavanje šećera, dodajte žumanca i ostale sastojke za koru pa sve dobro umešajte. Veliki pleh dim.30x40 cm obložite papirom i sipajte smesu, poravnajte i pecite oko 15 min. na 200 st. Ohladite koru i isecite je na 3 jednake trake.
Izmešajte skuvanu i ohlađenu kafu sa žumancima, šećerom i brašnom. Na tihoj vatri skuvajte krem, a ako vam se čini da je pregusto, dodajte još malo skuvane kafe. Ohlađeni krem izmešajte sa rastopljenom čokoladom i maslacem. Fil podelite na 2 dela i filujte 2 trake, na treću traku dolazi fondan pa nije potrebno dodatno je filovati.
Priprema fondana:
Umutite šećer u prahu sa vrućom vodom. Vodu u kojoj ste razmutili malo nes kafe postepeno dodajte u prah šećer i mutite, i na kraju dodajte po kašičicu limunovog soka i ulja. Mutite dok masa ne postane glatka. Pripremljeni fondan prelijte preko kolača, poravnajte dugačkim nožem i ostavite da se malo stegne, ali ne sasvim. Fondan je najbolje seći nožem koji je potopljen u vruću vodu, a još bolje je ako prethodno obeležite trakice po kojima ćete seći. Isečene kockice ukrasite  otopljenom čokoladom.
Od ove mere dobićete oko 48 kockica veličine 3x3 cm, ili bezbroj malih ako ih sečete ovako malene kao što sam ja.

Rolnice od oblandi




Potrebno je:
2 velika lista oblande
fil
2 jaja
80 g šećera
100 g čokolade za kuvanje
60 g margarina
100 g mlevenih lešnika ili oraha
glazura
100 g čokolade
3 kašike ulja
Priprema:
Žumanca mikserom penasto umutite sa šećerom i skuvajte ih na pari dok se ne zgusnu, vrlo kratko. Dodajte istopljenu čokoladu i mlevene lešnike ili orahe, promešajte i vratite na ringlu još minut neprestano mešajući. Ostavite da se ohladi pa sjedinite sa umućenim margarinom, a zatim u smesu dodajte i sneg od belanaca, kašiku po kašiku i sve lagano sjedinite.
Listove oblande položite između dve mokre krpe kako bi omekšale. Oba lista isecite po dužini na pola. Dobićete 4 dugačke lente koje treba da nafilujete i urolate dužom stranom, lagano pritiskajući rukama. Ostavite rolatiće da se dobro ohlade i stegnu pa ih isecite na parčad dužine oko 5 cm.
Rastopite čokoladu sa uljem pa oba kraja rolnica umačite, prvo jednu stranu pa ostavite na celofan da se stegne, a onda i drugu stranu.  Tek kada se čokolada skroz stegne, isecite nepravilne oblike ako ih ima i poslužite rolnice.

Jon kocke





Potrebno je:
kore:
250 g brašna
1 žumanac
80 g margarina
150 g šećera
1 kašičica sode bikarbone
4 kašike mleka
1 kašika kakao praha
krema:
800 ml mleka
2 kesice pudinga od vanile
4 kašike gustina
250 g šećera
250 g margarina
i još...
kutija keksa sa maslacem
mleko za natapanje keksa
Priprema:
U posudu stavite brašno, žumanac, šećer, margarin iseckan na tanke listiće, dodajte mleko, sodu bikarbonu i kakao prah pa umesite testo trljajući prstima dok se margarin ne poveže sa ostalim sastojcima.  Odmah ga podelite na 2 dela. Oba dela posebno razvijte u kore dimenzija 30x30 cm, najbolje na papiru, pa ih zajedno sa papirom prebacite na pleh, svaku posebno, i ispecite na 180 stepeni oko 12 minuta. Pečene kore biće relativno tvrde, ne previše, ali ipak pazite da vam se ne izlome. Ne brinite, opustiće se od kreme i biće neverovatno mekane. Opsecite im krajeve ako je potrebno, polako, oštrim nožem, i ostavite ih pokrivene krpom dok pripremate kremu za kolač.
Krem se kuva klasično, kao puding. Odvojite malo mleka pa u njega razmutite prašak za puding i gustin, a preostalo mleko stavite sa šećerom da provri. Maknite sa ringle, ulijte smesu od gustina i pudinga i skuvajte krem uz neprestano mešanje.  Ostavite krem da se ohladi, povremeno ga mešajući kako ne bi uhvatio koricu odozgo. U hladan krem umešajte prethodno mikserom razrađen margarin sobne temperature. Sve zajedno fino umutite i podelite krem na 2 dela.
Stavite prvu koru na poslužavnik, premažite je polovinom kreme pa poređajte preko red keksa. Keks je potrebno umakati obostrano u toplo mleko. Preko keksa premažite preostali krem i stavite drugu koru odozgo. Lagano pritisnite rukama kako bi izravnali površinu i kako bi kora lepo nalegla i spojila se sa kremom.
Prekrijte kolač prozirnom folijom i ostavite u frižideru da se dobro ohladi i stegne. Secite tek sutradan na kocke i poslužite. Pre sečenja možete kolač posipati prah šećerom ili slatkim kakao prahom. Za neku svečaniju priliku kolač možete preliti čokoladnom glazurom i ukrasiti po želji.

Коментари

Постави коментар

Популарни постови