Galete


Galete ili Bakin kolač....kako god ih zvali, ovi maleni, neodoljivi kolačići u obliku srca
idealni su kao posluženje uz kafu i ne verujem da postoji neko ko ih ne voli.
Recepata je mnogo, svako ima neki svoj, i sama sam isprobala nekoliko i svi su odlični, a danas vam predstavljam mamin stari recept za mekane galete po kome su se oduvek pravile u našoj kući, i to onako bez kalupa, na tosteru i nepravilnih oblika. Najlepše su bile tada. Možete ih jesti same ili posuti šećerom u prahu, ili uz dodatak nekog laganog džema, meda ili slatka (preporučujem višnje ili jagode). Kako volite, uglavnom, podsetiće vas na detinjstvo garant!



Potrebno je:
3 jaja
200 g šećera
300 g brašna
1/2 kesice praška za pecivo
200 ml ulja
250 ml mleka
po želji vanilin šećer ili rendana korica limuna

Priprema:
Mikserom penasto umutite jaja sa šećerom, zatim dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo, ulje i mleko. Dodajte i kesicu vanil šećera ili rendanu koricu jednog limuna, po želji. Još malo mutite mikserom najslabijom brzinom dok se svi sastojci ne sjedine.
Zagrejte aparat za galete, četkicom premažite obe ploče sa malo ulja, ali to samo prvi put, i stavite jednu kutlaču smese na sredinu. Pustite da se smesa malo razlije, poklopite aparat i pecite 2-3 minuta dok fino ne porumene. Poneki aparati imaju signalne lampice, pa kada se upali zelena to je znak da su galete gotove. Izvadite keksiće pa nastavite sa pečenjem sve dok ne utrošite smesu.










Коментари

Популарни постови