Venac sa lešnicima i medom


Nekako mi ovaj venac odlično ide uz ovu pretprazničnu atmosferu pa vam zato i pišem recept u nastavku. Zamirisaće vam celu kuću očaravajućim mirisom cimeta i pečenih lešnika.
Recept je sa coolinarike, odličan je i preporučujem vam da ga isprobate.



Potrebno je:
za testo
670 g brašna
40 g svežeg kvasca
70 g šećera
70 g omekšalog maslaca
350 ml mleka
1 jaje
1 vanilin šećer
prstohvat soli
korica limuna
za fil
200 g lešnika
2 kašike meda
100 g šećera (smeđeg po mogućstvu)
100 ml mleka
2 kašičice cimeta


Priprema:
U mlakom mleku rastvorite kvasac, dodajte šećer, brašno i sve ostale sastojke za testo i umesite glatko testo koje se neće lepiti za ruke. Pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite u toploj prostoriji da naraste.
U međuvremenu napravite fil. Lešnike propržite u tiganju na laganoj vatri, očistite od ljuskica i sameljite. Po želji možete odvojiti nekoliko lešnika i iseckati ih sitno umesto da ih meljete. U posudi pomešajte sve sastojke i na kraju dolijte vrelo mleko i dobro promešajte kako biste dobili smesu koja se može mazati preko testa.
Nadošlo testo izručite na radnu površinu koju ste malo posuli brašnom i razvijte ga u pravougaoni oblik. Premažite testo smesom od lešnika i urolajte. Tako dobijeni rolat presecite uzdužno na pola, s tim što treba krajeve da ostavite spojene. Presečene strane okrenite prema gore. Obe polovine testa isprepletite jedan  preko drugog kao kada pletete pletenicu. Formirajte krug, tj.oblik venca. Prstima pritisnite krajeve kako bi se spojili.
Venac pažljivo prebacite na papir u okruglom kalupu i ostavite da ostoji još oko pola sata. Premažite odozgo umućenim žumancetom sa malo mleka, pospite malo smeđeg šećera i stavite da se peče u rernu zagrejanu na 200 stepeni oko 45 minuta. Po potrebi smanjite temperaturu ako testo počne da dobija tamnu boju. 
Pečeni venac ostavite da se prohladi pa tek onda secite. Po želji ga možete posuti prah šećerom pre služenja.
Prijatno!






Коментари

Постави коментар

Популарни постови