Štrudla sa orasima (noćne gužvarice)
Ove simpatične štrudlice odavno sam isprobala dok sam još bila aktivna na Coolinarici odakle je recept i preuzet. Oduševile su me lakoćom pripreme, a i sama pomisao da one same takoreći odrade deo posla vrlo je privlačna, zar ne?
Možete ih filovati po vašem ukusu, mlevenim makom ili orasima, ako volite rogač i on dolazi u obzir, ali i najjednostavnije - džemom.Vrlo su zahvalne i za zamrzavanje. Pečene štrudle onako cele zamotajte u foliju dok su još mlake i zamrznite. Kasnije ih ostavite da se na sobnoj temperaturi odmrznu i imaćete predivne mekane štrudle ako iznenadni gosti zakucaju na vrata.NOĆNE GUŽVARICE
Potrebno je:za testo
600 g brašna
100 g šećera
100 g margarina (ili masti)
2 žumanca
300 ml mleka
40 g svežeg kvasca
malo soli
korica jednog limuna
za fil
300 g mlevenog maka, mlevenih oraha,rogača ili pekmeza
100-150 ml mleka
za premaz
1 jaje
za posip
150 g šećera u prahu
2 kesice vanilinog šećera
Priprema:
Kvasac rastopite sa šećerom u malo mlakog mleka i ostavite da se aktivira.
Šećer, rastopljeni margarin, žumanca i rendanu koricu limuna pomešajte sa brašnom pa dodajte nadošao kvasac i sa toplim mlekom zamestite testo. Testo odmah podelite na 4 dela i oblikujte loptice.
Zatim pripremite fil. Mleveni mak ili orahe, ako volite može i rogač poparite vrelim mlekom. Mleko dodajte malo po malo i mešajte dok ne dobijete smesu koja se može razmazati po testu.
Svaku lopticu razvucite oklagijom što tanje, tako ćete imati više slojeva i štrudla će izgledati lepše. Nafilujte četvrtinom fila i urolajte. Tako uradite i sa preostalim lopticama.
Pleh za pečenje obložite papirom i roređajte dobijene rolate od testa. Ostavite pleh preko noći na hladnom mestu, ne u frižideru, i ujutru će vaši rolati biti spremni za pečenje, fino nadošli i mekani.
Premažite ih odozgo umućenim jajetom i stavite u rernu zagrejanu na 220 stepeni. Čim korica poprimi zlatno žutu boju smanjite temperaturu i dopecite ih na 180 stepeni još oko pola sata.
Pečene štrudle prohladite pa ih onda isecite i posipite prah šećerom pomešanim sa vanilin šećerom.
Prijatno!
Коментари
Постави коментар