Štrudla sa orasima (noćne gužvarice)
Ove simpatične štrudlice odavno sam isprobala dok sam još bila aktivna na Coolinarici odakle je recept i preuzet. Oduševile su me lakoćom pripreme, a i sama pomisao da one same takoreći odrade deo posla vrlo je privlačna, zar ne?
Možete ih filovati po vašem ukusu, mlevenim makom ili orasima, ako volite rogač i on dolazi u obzir, ali i najjednostavnije - džemom.Vrlo su zahvalne i za zamrzavanje. Pečene štrudle onako cele zamotajte u foliju dok su još mlake i zamrznite. Kasnije ih ostavite da se na sobnoj temperaturi odmrznu i imaćete predivne mekane štrudle ako iznenadni gosti zakucaju na vrata.NOĆNE GUŽVARICE
Potrebno je:za testo
600 g brašna
100 g šećera
100 g margarina (ili masti)
2 žumanca
300 ml mleka
40 g svežeg kvasca
malo soli
korica jednog limuna
za fil
300 g mlevenog maka, mlevenih oraha,rogača ili pekmeza
100-150 ml mleka
za premaz
1 jaje
za posip
150 g šećera u prahu
2 kesice vanilinog šećera
Priprema:
Kvasac rastopite sa šećerom u malo mlakog mleka i ostavite da se aktivira.
Šećer, rastopljeni margarin, žumanca i rendanu koricu limuna pomešajte sa brašnom pa dodajte nadošao kvasac i sa toplim mlekom zamestite testo. Testo odmah podelite na 4 dela i oblikujte loptice.
Zatim pripremite fil. Mleveni mak ili orahe, ako volite može i rogač poparite vrelim mlekom. Mleko dodajte malo po malo i mešajte dok ne dobijete smesu koja se može razmazati po testu.
Svaku lopticu razvucite oklagijom što tanje, tako ćete imati više slojeva i štrudla će izgledati lepše. Nafilujte četvrtinom fila i urolajte. Tako uradite i sa preostalim lopticama.
Pleh za pečenje obložite papirom i roređajte dobijene rolate od testa. Ostavite pleh preko noći na hladnom mestu, ne u frižideru, i ujutru će vaši rolati biti spremni za pečenje, fino nadošli i mekani.
Premažite ih odozgo umućenim jajetom i stavite u rernu zagrejanu na 220 stepeni. Čim korica poprimi zlatno žutu boju smanjite temperaturu i dopecite ih na 180 stepeni još oko pola sata.
Pečene štrudle prohladite pa ih onda isecite i posipite prah šećerom pomešanim sa vanilin šećerom.
Prijatno!
cbc48ji80
ОдговориИзбришиgolden goose outlet
supreme outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
supreme outlet