петак, 2. март 2018.

Kiseo kupus sa dimljenim mesom


Najomiljenije zimsko jelo u nas Srba je svakako kiseli kupus. Kupus za zimu se kiseli najčešće zbog salate i sarme, ali i zbog podvarka i kuvanog kupusa. Naravno, najbolji je onaj skuvan sa dimljenim svinjskim mesom.
Sezona kiselog kupusa je pri kraju, i verovatno se vašim burencima u kojima ste ga kiselili već vidi dno, pa zato iskoristie preostale glavice i napravite ručak "prste da poližeš". Ovaj kupus za koji ću napisati recept, a koji vidite na slikama, pripremio je komplet moj muž, od stavljanja u burence do seckanja kupusa i mesa na kome nije štedeo, pa do samog finiša. Obećala sam da ću ga spomenuti i pohvaliti trud ;). Od mesa koristio je dimljeni svinjski pauflek. To je svinjsko meso bez kosti i izuzetno je dobro za ovakva jela. Naš komad mesa je izgledao otprilike ovako. Kupus se kuva polako i dugo pa ćete imati vremena i za neke druge stvari dok se on bude kuvao. Sledi recept...
priprema: Dejan
foto:Suzana


KISEO KUPUS SA DIMLJENIM MESOM 

Potrebno je:
1 veća glavica kiselog kupusa
oko 800 g dimljenog svinjskog paufleka 
2 lista lovora
oko 300 ml ulja
biber
aleva paprika

Priprema:
Meso operite i isecite na komade, ne previše sitno, neka to budu konkretne kocke mesa. Glavicu kiselog kupusa operite i presecite na četvrtine pa zatim secite na krupnije komade. Ako vam je kupus prekiseo ili preslan, ostavite glavicu da malo odstoji u hladnoj vodi pre pripreme. Sipajte ulje u veću šerpu, ne štedite jer kupus traži masnoću, pa poređajte red kupusa, red mesa, posipajte odozgo alevom paprikom, malo pobiberite i stavite list lovora, i tako redom dok ne istrošite materijal. Nemojte soliti, ali ako volite jači ukus dodajte malo vegete. Nalijte vodom, neka prelije kupus, poklopite i stavite da se kuva na srednje jakoj temperaturi. Neka se kuva oko 2 sata otprilike. Pred kraj kuvanja promešajte kupus i proverite da li je kuvan, a to se najbolje vidi ako je voda uvrela i ako se meso raspalo. Poslužite toplo uz domaći hleb, beli luk i sušene ljute "vezene" papričice ako volite ljuto.Neka vam je prijatno!

Нема коментара:

Постави коментар

Printfriendly