четвртак, 22. март 2018.

Kroasani III



Još jedan recept za kroasane očekuje vas u nastavku posta. Moji kroasani su bili bez ikakvog punjenja, a vi ih možete po svom ukusu puniti džemom, kremom ili čime god volite.
Postupak izrade je prilično jednostavan, a razlikuju se jedino po načinu obrade testa, tj. po tome što se testo zareže na jednom mestu kako bi se lepše umotao kroasan. Ostalo je sve manje - više slično. Sledi recept...


KROASANI

Potrebno je:
(original recepta)
testo
20 g kvasca
3 kašike ulja
2 dl mleka
1 dl vode
1 kašika soli
1 kašičica šećera
oko 500 g brašna
premaz
100 g maslaca
završni premaz
1 jaje
Priprema:
Kvasac rastvoriti sa šećerom u mlakom mleku i ostaviti da se aktivira. U posudu za mešenje ulijte toplo mleko, ulje i so pa dodajte nadošao kvasac i uz postepeno dodavanje brašna umesite glatko testo, Možda vam neće trebati svih 500 g brašna, zato sam i napisala "oko", dodajte malo po malo i mesite, testo treba da bude glatko i da se ne lepi za prste. Ostavite testo pokriveno na toplom mestu da se nadigne. Nadošlo testo prebacite na pobrašnjenu radnu površinu i podelite ga na 8 loptica.  Svaku lopticu razvijte na veličinu manjeg tanjira i premažite blago otopljenim maslacem. Poslednju koru ne premazujte. Poređajte krugove jedan preko drugog, poklopite poslednjim nepremazanim krugom i razvijte veliku što tanju koru. Isecite na 32 trougla ako želite manje kroasane ili na 16 ukoliko hoćete veće.  Širu stranu trougla zarežite nožem i te krajteve prebacite prema spolja pa zatim uvijte kiflicu. Slike pripreme možete videti ovde , autorka se potrudila da sve lepo prikaže kroz slike.
Kroasane poređajte na papirom obložen pleh i ostavite da odstoje sat vremena. Premazati ih umućenim jajetom i pecite u rerni zagrejanoj na 250 stepeni oko 15 minuta dok lepo ne porumene. Dužinu pečenja prilagodite svojoj rerni, temperaturu po potrebi smanjite na 200 stepeni kad kroasani porumene.


4 коментара: