Vasina torta


Nekada veoma često spremana u našoj porodici, Vasina torta je čini mi se, u poslednje vreme malo gurnuta u zapećak. Okrenuli smo se nekim novim receptima, ali ipak, neke dobre stvari treba vratiti na svoje mesto. Vasina torta to svakako zaslužuje.
Prema legendi, Vasina torta je nastala u Paraćinu početkom 20. veka. Naziv je dobila po Vasi Čokrljanu, trgovcu i paraćinskom zetu. Jelena, Vasina žena, imala je tešku trudnoću pa je Vasa odlučio da proda svu svoju imovinu i odvede je u Beč, gde joj je pronašao najbolje lekare koji su uspeli da spasu i Jelenu i dete. Zahvalna tašta, osmislila je ovu tortu u Vasinu čast. Vasa je tokom godina, trudom i radom uspeo da povrati svoj imetak, i nastavio da bude brižan i veran suprug i otac.
Inače, Vasina torta je veoma jednostavna, a ipak veoma bogata i sofisticirana torta. Izvorno, ova torta kao završni sloj ima kuvani šam od belanaca, ali ja to baš i ne volim pa sam stavila šlag umesto toga.
Torta je puna oraha, a kora i fil se tako lepo dopunjuju da se prosto tope u ustima. Ukoliko do sada niste pravili ovu tortu, ja vam od srca preporučujem da to uradite što pre.

 


VASINA TORTA

Potrebno je:
6 jaja
6 kašika šećera
6 kašika brašna
6 kašika mlevenih oraha

preliv
200 ml soka od narandže

fil
250 g prah šećera
250 g putera
100 g čokolade
250 g mlevenih oraha
150 ml mleka

dekoracija
200 g šlaga u prahu
250 ml mleka

Priprema:
Prvo pripremite koru. Umutite čvrsto belanca uz postepeno dodavanje šećera. Dodajte žumanca pa sve umutite penasto. Zatim dodajte brašno i mlevene orahe i promešajte špatulom.
Kalup za tortu br. 26 obložite papirom za pečenje i izlijte smesu. Poravnajte odozgo špatulom.
Rernu zagrejte na 180 stepeni i pecite koru oko 12 minuta. Dužinu pečenja prilagodite vašoj pećnici, najbolje je da čačkalicom proverite da li je kora pečena.
Pečenu koru odvojite od papira i stavite je na tanjir za serviranje.
Zatim pripremite fil.
Puter sobne temperature penasto umutite sa prah šećerom.
U posebnoj posudi stavite mlevene orahe i poparite ih vrelim mlekom. Dobro izmešajte pa dodajte otopljenu čokoladu i sjedinite. 
Smesu sa orasima sjedinite sa umućenim puterom. Dobro izmiksajte.
Koru nakvasite sokom od narandže. Nanesite fil i lepo poravnajte.
Šlag umutite sa mlekom i dekorišite tortu po želji.
Tortu ostavite u frižideru da se dobro ohladi pre sečenja.

Коментари

Популарни постови