Najlepše uskršnje torte



 

U susret najvećem hrišćanskom prazniku Uskrsu odlučila sam da vam na jednom mestu sakupim nekoliko recepata za najlepše torte koje su provereno dobre i isprobane više puta, i tako vam barem malo suzim potragu i olakšam izbor. Među njima su i moji favoriti, i svakako ću jednu od njih napraviti ove godine za praznik. Nećete pogrešiti bilo koju da izaberete.

Kenedi torta, Baron torta, Interkontinental torta, Milka torta, Krem torta i Snikers torta slede u nastavku, tim redom, pa izvolite.

❤❤❤


KENEDI  TORTA
 
Potrebno je:
kora I
5 jaja
5 kašika šećera
5 kašika brašna
50 g čokolade
1 kesica praška za pecivo 
preliv za koru I
200 g šećera
1 časa od jogurta vode
100 g čokolade 
kora II
4 belanca
200 g šećera
100 g seckanih oraha 
fil
4 žumanca
4 kašike šećera
4 kašike brašna
500 ml mleka
3 vanilice
250 g margarina
250 g 
prah šećera 

Priprema kore I
Umutite 5 belanaca uz postepeno dodavanje šećera, kašiku po kašiku dodajte i mutite dok ne dobijete čvrst sneg od belanaca. Zatim dodajte 5 žumanca i sve zajedno penasto umutite.
U umućena jaja dodajte brašno, prašak za pecivo i rendanu cokoladu. Lagano promešajte špatulom.
Kalup prečnika 26 cm obložite pek papirom, izlijte smesu za koru i ispecite je u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, dok se krajevi ne odvoje od kalupa. Meni je potrebno oko 10-12 min, probajte čačkalicom da li je kora pečena.
Ostavite koru da se ohladi, pa je presecite vodoravno na dve jednake kore. 
Skuvajte 200 g šećera sa čašom vode, ubacite čokoladu izlomljenu na kockice i mešajte dok se ne rastopi pa sklonite sa ringle. Svaku polovinu kore prelijte ovim prelivom na onoj strani na kojoj je presek.

Priprema kore II 

Umutite 4 belanca sa 200 g šećera, dodajte 100 g seckanih oraha, pa osušite koru u rerni na niskoj temperaturi. Pazite da korica ostane svetle boje.

Fil:

4 žumanca umutite sa 4 kašike šećera, 4 kašike brašna, 3 vanilice i malo mleka, a ostatak mleka staviti da provri. Lagano sipajte umućenu smesu u mleko i neprestano mešajte da se ne bi stvorile grudvice. Skuvajte krem i ostavite da se ohladi.

Posebno penasto umutite margarin sa prah šećerom, pa sjedinite sa ohladjenim filom i dobro umutite mikserom. Podelite fil na dva jednaka dela.
Redjajte polovinu prve kore (natopljenu stranu okrenite nagore), premažite je polovinom fila, stavite drugu koru, premažite je drugom polovinom fila, i na kraju stavite onu drugu polovinu prve kore natopljenom stranom nadole.
Ohladite tortu u frižideru, najbolje preko noći, da se fino stegne pa je ukrasite slatkom pavlakom ili šlagom po želji.

❤❤❤

 

BARON TORTA

Potrebno je:
za četiri kore
12 belanaca
300 g šećera
60 g kakao praha
60 g prezli (hlebnih mrvica)

za čokoladni fil
12 žumanaca
250 g šećera
50 g kakao praha
40 g pudinga od čokolade
400 ml mleka
200 g čokolade za kuvanje
180 g putera

za fil od malina
400 g malina
130 g šećera
40 g pudinga od maline*
10 g želatina
3 x 100 ml vode

za glazuru
120 g čokolade za kuvanje
125 g putera

*umesto pudinga od maline možete koristiti puding od jagode, ili ako niste u prilici da pronađete onda može puding od vanile ili sa ukusom slatke pavlake, nikako neki jačeg ukusa i boje.
Priprema:
Pošto je za pripremu i hlađenje fila potrebno najviše vremena, moj predlog je da prvo napravite fil.
Odvojite 12 žumanaca u posudi, a belance odvajajte po tri u četiri posudice, kasnije ćete mutiti 4 istovetne kore. Ostavite belance sa strane, a žumanca penasto umutite sa šećerom, dodajte kakao i prašak za puding sa ukusom čokolade i oko 100 ml mleka i umutite kratko da se razbiju grudvice. Ostatak mleka sipajte u šerpu i stavite da se greje, smanjite temperaturu ringle pa ulijte lagano pripremljenu smesu od žumanaca. Neprestano mešajući skuvajte fil dok se ne zgusne.
U vreo fil dodajte čokoladu izlomljenu na kockice i puter sobne temperature. Mešajte da se sve otopi i sjedini pa ostavite da se ohladi. Povremeno promešajte. Ohlađen krem stavite u frižider na dva, tri sata.
Zatim pripremite kore.
Za jednu koru umutite 3 belanca uz postepeno dodavanje 75 g šećera, mutite dok ne postane čvrsto. Dodajte 15 g kakao praha i 15 g prezli, promešajte špatulom da se lepo sjedini. 
Dno kalupa sa obručom koji se skida br. 26 obložite papirom za pečenje i ravnomerno rasporedite smesu od belanaca. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 10 minuta. Pazite da vam kora ne pregori po obodu.
Pečenu koru odvojite nožem od stranica kalupa i sa sve papirom je ostavite da se hladi, na nekom stolnjaku idealno.
Postupak ponovite još 3 puta, potrebno je da ispečete ukupno 4 ovakve kore. Idealno je ako imate dva ista kalupa pa dok se jedan peče vi da umutite drugi i tako redom.
Kore ostavite da se ohlade, nikako jednu preko druge, poređajte ih po stolnjaku i ostavite da se ohlade.
Zatim pripremite fil od malina.
U šeru stavite maline i šećer, dodajte 100 ml vode i stavite da provri.
Želatin razmutite sa 100 ml vode u posebnoj posudici. Ostavite nekoliko minuta da nabubri.
Prašak za puding sa ukusom maline razmutite u drugoj posudici sa 100 ml vode.
Maline kuvajte još malo pa izmaknite sa ringle. Ulijte razmućeni puding i nabubreli želatin, dobro izmešajte pa vratite na ringlu i kuvajte još malo da se zgusne. Maknite sa ringle i ostavite da se prohladi. U trenutku filovanja torte, fil od malina treba da bude mlak, nikako vreo jer će istopiti čokoladni fil ispod. I fil od malina podelite na tri jednaka dela, isto kao i čokoladni.
Za to vreme se čokoladni fil već lepo ohladio u frižideru. Umutite ga mikserom, posvetleće i dobiće na volumenu. Odvojite oko 150 g fila za premazivanje cele torte, a ostatak podelite na tri jednaka dela. Ja sam to radila u tri činije, merila sam na vagici kako bi mi filovi bili podjednake debljine kad isfilujem tortu.
Sledi slaganje torte. Oprezno odvojite papir od kora. Jednu koru stavite na tanjir pa okolo stavite obruč od kalupa, mada nema ni potrebe, filovi ne cure sa strane, kako hoćete. Nanesite trećinu čokoladnog fila, poravnajte pa nanesite trećinu fila od malina. Tako uradite i sa preostalim korama, zadnja, četvrta kora se ne filuje. Na nju nanesite fil koji ste odvojili, onih 150 g, premažite tortu i sa strane, ali to tek kad skinete obruč, kad se torta ohladila i stegla, najbolje sutradan.
Kad ste tortu premazali, onda je prelijte glazurom od čokolade koju ste na tihoj vatri otopili sa puterom. Ostavite malo da se prohladi pa prelijte tortu. 
Tortu odozgo ukrasite po želji, ja sam koristila čokoladne kuglice, a vi je možete posipati kakao prahom ili ostaviti još malo fila pa zvezdastim nastavkom napraviti malene ružice.

❤❤❤



INTERKONTINENTAL TORTA

Potrebno je:
za koru 
15 belanaca
15 kašika šećera
21 kašika mlevenih oraha
12 kašika brašna
za fil
15 žumanaca
20 kašika šećera
15 kašika brašna
1 l mleka
400 g margarina
300 g mlevenih oraha
300 g crne čokolade za kuvanje
100 g bele čokolade za kuvanje
dekoracija
200 g šlaga

Priprema:
Za pripremu ove torte potrebno je umutiti 3 iste kore. Znači, umutite 5 belanca sa 5 kašika šećera u čvrst sneg. Dodajte 4 kašike brašna i 7 kašika mlevenih oraha i na najmanjoj brzini miksera kratko izmešajte. Na isti način pripremite još dve kore, Ispecite ih u rerni na 180 stepeni oko 10 minuta. Ja sam pekla u pravougaonom plehu dimenzija 32 x 22 cm. Pleh obložite pek papirom i špatulom ravnomerno rasporedite smesu za koru. Pečenu koru ostavite da se ohladi pa tek onda lagano skinite papir.
Za fil u dubljoj posudi  penasto umutite žumanca sa šećerom. Dodajte  brašno i oko 200 ml mleka i dobro umutite mikserom. Preostalo mleko stavite na ringlu da se zagreva. Izaberite veću šerpu jer ima prilično fila. Ja sam koristila treću po veličini iz onog kompleta od četiri šerpe. Smanjite zatim temperaturu ringle, šerpu maknite i lagano u mleko ulijte smesu od žumanaca uz neprestano mućenje. Vratite šerpu na ringlu i skuvajte krem neprestano muteći mikserom. Pazite da se fil ne uhvati za dno šerpe. Gotov fil pokrijte prianjajućom folijom tako da dodiruje površinu fila i ostavite da se ohladi.
Posebno umutite margarin i sjedinite ga sa ohlađenim filom. Podelite fil na 3 jednaka dela. U jedan deo dodajte 300 g otopljene crne čokolade, u drugi deo 100 g otopljene bele čokolade, a u treći deo 300 g mlevenih oraha. Svaki fil posebno dobro umutiti da se sastojci sjedine.
Prvu koru stavite na poslužavnik, premažite je crnim filom, zatim stavite drugu koru pa je premažite žutim filom, i na kraju treću korau i fil sa orasima. Tortu ostavite na par sati u frižideru da se stegne pa je premažite i ukrasite sa 200 g umućenog šlaga. Moj savet generalno za sve torte je da tortu napravite najmanje dan i po pre nego što ćete je poslužiti. Na primer, ovu tortu sam pravila u subotu uveče, a sekla sam je u ponedeljak popodne. I tako uvek radim, torta se za to vreme lepo stegne i ohladi, pa se bez problema lepo iseče, a kore povuku vlagu i sjedine se sa filovima.

❤❤❤


MILKA TORTA

Potrebno  je:
za jednu koru*
3 jaja
3 kašike šećera
50 g mlevenih lešnika (oraha)
1/2 kašike brašna
*potrebno je ispeći 4 ovakve kore
za kremu
12 žumanaca
180 g šećera
3 kašike brašna
3 pudinga od vanile
1 l mleka
200 g bele Milka čokolade
200 g mlečne Milka čokolade sa seckanim lešnicima
250 g margarina
250 g šlaga u prahu
270 ml mleka za pripremu šlaga
dekoracija
200 g šlaga u prahu
230 ml mleka
Priprema:
Umutite 3 belanca sa 3 kašika šećera u čvrst sneg. Šećer dodajte postepeno, kašiku po kašiku, i čvrsto umutite. Zatim dodajte 50 g mlevenih lešnika, ili oraha, i pola kašike brašna i špatulom lagano promešajte.
Rernu zagrejte na 180 stepeni.
Okrugli kalup broj 26 obložite papirom za pečenje. Izlijte smesu i poravnajte je špatulom.
Pecite koru oko 10 minuta, ili dužinu pečenja prilagodite vašoj rerni. Uglavnom, kora treba da bude blago rumena, pazite da ne pregori.
Pečenu koru nožićem odvojite od rubova kalupa, skinite papir i ostavite da se ohladi.
Na isti način pripremite i ispecite još tri kore, znači, treba da ih bude ukupno četiri.
Zatim pripremite filove.
U posudi umutite žumanca sa šećerom, dodajte brašno i puding od vanile i umutite sa malo mleka.
Ostatak mleka stavite da se greje. Kad provri, maknite sa ringle, smanjite temperaturu i lagano ulijte pripremljenu smesu od jaja i pudinga. Neprestano mešajući skuvajte gust krem.
Krem odmah podelite na dva jednaka dela u dve posebne posude.U jedan deo dodajte izlomljenu belu čokoladu, a u drugi deo izlomljenu tamnu čokoladu sa seckanim lešnicima. Izmešajte i jednu i drugu smesu kako bi se čokolada otopila. Obe kreme pokrijte prozirnom folijom tako da folija dodiruje površinu kreme, i ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi.
Ohlađene kreme kratko izmiksajte pa u svaku dodajte po polovinu margarina sobne temperature, iseckanog na kockice. Dobro izradite mikserom obe kreme kako bi se krem lepo sjedinio sa margarinom.
Posebno umutite šlag u prahu sa mlekom.
Na tanjir stavite koru (okrenite je naopako, deo koji je bio dole pri pečenju sada okrenite da bude odozgo, tako će vam slojevi lepše i urednije izgledati). Premažite prvu koru trećinom tamne kreme, zatim premažite trećinom svetle kreme, pa nanesite trećinu pripremljenog šlaga. Stavite drugu koru, blago je pritisnite odozgo kako bi se lepo priljubila uz šlag, a zatim nanesite filove. Tako uradite i sa trećom korom i ostatkom filova i šlaga, a na kraju stavite četvrtu koru odozgo, preko nje ne idu filovi već samo šlag za dekoraciju koji ste umutili sa mlekom. 
Dekorišite tortu po želji i ostavite je da se dobro ohladi i stegne u frižideru. Moj savet je da tortu pravite dva dana pre nego što ćete je seći, toliko je taman dovoljno da se filovi fino sljube sa korama i da se sve lepo stegne.
Tortu secite velikim oštrim nožem koji ste prethodno zagrejali u toploj vodi i obrisali ubrusom. Nakon svakog reza potrebno je da nož obrišete, znači, čistim nožem svaki put sečete parče torte.

❤❤❤


KREM TORTA

Potrebno je:
kora:
6 belanca
100 g šećera
60 g mlevenih lešnika
50 g oštrog brašna
2 kašike kakaoa
2 kašičice praška za pecivo
40 ml ulja
za natapanje kora:
1,5 dl mleka
1 vanil šećer
krem:
8 dl mleka
120 g gustina
6 žumanca
70 g šećera
125 g maslaca
50 g bele čokolade
100 g belog eurokrema
50 g noisette čokolade
100 g crnog eurokrema
300 ml slatke pavlake
10 g mlevenog želatina 
Priprema:
Prvo počnite sa pripremom krema. 
Žumanca i šećer umutite, dodajte gustin i promešajte pa lagano dosipite oko 1 dl hladnog mleka (od pripremljenih 8 dl). Umutite da nema grudvica. Ostatak mleka stavite da provri, dodajte smesu od umućenih žumanaca, gustina i šećera i skuvajte gusti krem uz stalno mešanje. Sklonite sa ringle i površinu kreme prekrijte prozirnom folijom. Ostavite da se hladi.
Sada možete da pripremite kore.
Umutite belanca sa prstohvatom soli, postepeno dodajte šećer i umutite sjajan i čvrst šaum. Lagano dodajte brašno, prašak za pecivo, kakao i mlevene lešnike ili orahe. Ručno promešajte, tj. samo prevrćite smesu špatulom, a na kraju u laganom mlazu dodajte ulje i takođe ručno ga umešajte u smesu. Koru pecite u kalupu br. 24-26 cm na 160 st. oko 15 min. Ostavite koru da se ohladi pa je presecite na 2 dela. Možete mutiti posebno i ispeći dve kore od po 3 jaja ukoliko niste vešti sa presecanjem.
Nastavite sa pripremom kreme na sledeći način:
Maslac naseckajte na tanke listiće pa ga dodajte u mlak krem i dobro izmiksajte. Podelite krem na dva dela. U prvi deo dodajte istopljenu belu čokoladu i beli eurokrem, a u drugi deo istopljenu noisette čokoladu i crni eurokrem ( čokoladu i eurokrem otopite zajedno na pari).  Želatin prelijte sa 4 kašike hladne vode, promešajte i ostavite da nabubri 10-ak minuta. Otopite ga na laganoj vatri pa mu dodajte 2 kašike svetle kreme i dobro promešajte. Polovinu želatina dodajte u svetli krem, a drugu polovinu u tamni krem i oba krema zasebno dobro umutite.
Slatku pavlaku posebno umutite i u svaki krem dodajte po 3 kašike pa izmiksajte. U ostatak šlaga dodajte po 2 kašike od oba krema, umutite i ostavite za ukrašavanje.
Obruč za torte obložite  prozirnom folijom, stavite na tanjir za posluživanje i ređajte: stavite prvu polovinu kore, natopite je toplim mlekom, premažite koru tamnim filom, stavite drugu polovinu kore, prelijte je, premažite svetlim filom,i na kraju premažite odozgo onim šlagom koji ste ostavili za ukrašavanje. Po želji, tortu možete dodatno ukrasiti šlagom sa strane i odozgo, naravno, kada se dobro ohladi i stegne, i kada skinete obruč. Najbolje je ostaviti je 24h u frižideru pa tek onda skidati obruč.

❤❤❤


SNIKERS TORTA

Potrebno je: 
za 3 kore:
12 belanaca
450 g šećera
3 kašike brašna
450 g kikirikija
 za fil:
12 žumanaca  
200 g šećera  
125 g margarina  
100 g čokolade za kuvanje   
4 kom (od 50 g) snickers čokoladice  
100 g mlečne čokolade
Priprema kora:
Umutite tri kore od po 4 belanca, 150 g šećera, 1 kašikom brašna i 150 g kikirikija (sirov, neslani kikiriki malo ispecite u rerni pa ga iseckajte nožem ili u chop chopu). Pripremite kalup za tortu br.28, obložite dno papirom za pečenje, a stranice blago namastite. Možete koristiti i pravougaoni pleh za pečenje dimenzija 22x33 ili neki sličan. Kore ispecite jednu po jednu na 180 stepeni oko 20 minuta. 
Ostavite ih da se ohlade, a za to vreme napravite fil.
Priprema fila:
Umutite penasto 12 žumanaca sa 200 g šećera, pa ih skuvajte na pari. Posle otprilike desetak minuta kuvanja dodajte naizmenično kockice margarina i čokolade za kuvanje. Ukuvajte još malo da se sve lepo rastopi i sjedini, pa ostavite fil da se ohladi.
Sitno iseckajte 4 snickers čokoladice i 100 g mlečne čokolade po vašem izboru i dodajte  malo po malo u hladan krem uz stalno mešanje. Nikako nemojte smanjivati količinu čokolade u filu, jer se može desiti da vam onda fil bude redji i da curi.
Krem podelite na dva jednaka dela i isfilujte dve kore, a na treću stavite glazuru od čokolade, ganache ili čokoladni šlag, po želji.



Коментари

Постави коментар

Популарни постови