Kiflice na Anin način


S vremena na vreme, isprobam neki novi recept za kiflice, a inače se obično držim maminog starog i proverenog recepta. Naiđem tako na neki odličan recept i poželim da ga podelim sa vama, a istovremeno i da mi služi kao podsetnik za neko ponovno mešenje.
Ove kiflice su za svaku preporuku, a recept dolazi od jedne divne dame, meni veoma drage Ane.
Njen profil na Instagramu možete videti ovde, a kod nje možete naći inspiraciju za torte, kolače, mafine, kiflice i svašta nešto lepo.
Kiflice ne treba posebno opisivati, najbolje je da ih odmah isprobate ;)


KIFLICE NA ANIN NAČIN

Potrebno je:
1 kg brašna
1 kocka kvasca
300 ml mleka
200 ml vode
100 ml jogurta
200 ml ulja
1 prašak za pecivo
1 kašičica šećera
2 kašičice soli
premaz
1 jaje
susam
nadev
džem ili krem
sir, krem sir, kolutovi čajne i sl.



Priprema:
Rastvorite kvasac u mlakom mleku, dodajte kašičicu šećera i kašičicu brašna, izmešajte i ostavite da se kvasac aktivira, da zapeni i nadigne se.
U posudi u kojoj ćete mesiti prebacite nadošli kvasac, dodajte mlaku vodu, jogurt, ulje, so i prašak za pecivo, izmešajte varjačaom. 
Zatim malo po malo dodajte brašno i mesite prvo mešajući varjačom, a zatim nastavite rukom. Umesite glatko testo koje se ne lepi za prste. 
Nemojte dodatii svu količinu brašna od jednom, već mesite i dodajte pa ćete videti, možda vam i ne ode cela količina brašna.
Testo pokrijte krpom i ostavite da odstoji oko pola sata, da se malo nadigne.
Zatim testo prebacite na pobrašnjenu radnu površinu i podelite ga na 8 dela. Svaki deo uz pomoć malo brašna oblikujte rukama u lopticu.
Prvu lopticu koju ste napravili razvucite oklagijom u krug, isecite na 8 trouglova, nafilujte i umotajte kiflicu. Tako uradite i sa preostalim lopticama, po redosledu kojim ste ih oblikovali.
Za fil možete koristiti džem ili krem za slatku varijantu, ili sir, suhomesnato za slanu varijantu. Ja sam svoje kiflice filovala kremom, a slane sa malo krem sira i kolutom čajne.
Kiflice četkicom premažite umućenim jajetom. Slane kiflice odozgo pospite susamom.
Ostavite ih u plehu da malo narastu, a zatim ih pecite dok ne porumene na 180 stepeni, oko 10 minuta. Vreme pečenja prilagodite svojoj pećnici, uglavnom, kad lepo porumene odozgo, gotove su.
Pečene kifle pokrijte krpom i neka malo odstoje pre konzumacije.

Коментари

Популарни постови