Tresuljci (crvenci, potresuljci)
Tresuljci, ili kako ih još nazivaju potresuljci ili crvenci, su kolač koji je obeležio detinjstvo većine populacije koje su približno moje godište. Majke su nam to pravile, naročito leti jer baš lepo rashlađuje u vrelim danima. Za pripremu ne moram da vam pišem koliko je jednostavna, moglo bi i dete da ih napravi. Izađe ih baš prilično, pa ako ste radoznali da probate, onda bolje napravite prvo polovinu smese, pa ako vam se dopadne, navalite.
TRESULJCI (POTRESULJCI, CRVENCI)
Potrebno je:
2 l vode
200 g gustina
25 kašika šećera
1 vanilin šećer
1 bočica arome jagode
Priprema:
U 1,5 l vode stavite šećer i vanilin šećer i promešajte. Stavite na ringlu i pustite da provri.
U preostalih 500 ml vode razmutite gustin.
Kada voda proključa ulijte razmućeni gustin i skuvajte uz neprestano mešanje, kao puding kada kuvate.
Pleh dimenzija 33x22 nakvasite vodom. Izlijte polovinu skuvane smese, a u drugu polovinu stavite aromu jagode i izmešajte. Prelijte preko prve smese.
Kolač ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim ga dobro rashladite u frižideru. Secite kocke i poslužite.
Po želji, preko svake kocke pospite malo seckanih oraha.
Коментари
Постави коментар