четвртак, 19. август 2021.

Mamine jogurt kiflice


Pre nekoliko dana bili smo kod mojih i mama nas je ponudila vrućim kiflicama. Prvo što me je iznenadilo je to što ih je mesila po paklenoj vrućini, a drugo tj. ono glavno, što je skinula gips sa ruke pre samo dve nedelje. Kaže, vežbala je sa oklagijom :D. A kiflice su bile nikad lepše, mekane kao duša. Da ne pričam koliko smo pojeli! Naravno, ona je sve to radila odokativno, šoljica vode, šoljica ipo ulja...tako da sam morala sve to da izmerim i zapišem. Količinu brašna nije znala da mi kaže, ali mi je lepo objasnila kakvo testo treba da bude. Ni ja nisam merila brašno kada sam ih pravila, to ćete morati da odredite sami. Testo treba da bude mekano, pomalo da se lepi za prste, a kasnije kad oblikujete loptice svakako ćete dodati još malo brašna po stolu i lepo će se razvlačiti. Samo malo po malo dodajte brašno dok mesite i videćete i sami kada bude dovoljno, nemojte da vas to plaši.
Probajte ih obavezno i javite utiske.


MAMINE KIFLICE SA JOGURTOM

Potrebno je:
20 g kvasca
200 ml jogurta
100 ml tople vode
150 ml ulja
1 jaje
1 kašičica šećera
2 kašičice soli
brašno po potrebi
fil
oko 100 g feta sira (1 kocka otprilike)
1 belance


Priprema:
Kvasac rastopite u malo vode, dodajte jogurt, ulje, jaje, so i šećer i malo brašna pa sve lepo promešajte. Zatim polako dodajte malo po malo brašna i mutite kašikom. Možete nastaviti rukom ako vam u nekom trenutku postane teško da mešate kašikom. 
Dodajte brašna onoliko koliko je potrebno da testo bude mekano, nikako tvrdo. Bolje je da bude malo mekanije, da se malo lepi za prste. 
Oblikujte loptu od testa i tako u činiji ostavite da dobro nadođe. Poklopite krpom, naravno.
Nadošlo testo prebacite na pobrašnjenu radnu površinu. Oblikujte rukama malu veknicu i isecite je na četiri dela. Od svakog dela lagano oblikujte loptice. Odmah počnite sa razvlačenjem svake loptice posebno.
Razvucite lopticu u krug, tanko. Isecite na osam trouglova i filujte. Za fil izgnječite feta sir i pomešajte ga sa jednim belancetom. Svaki trougao umotajte u kiflicu, s tim što ćete kraj trougla lagano razvlačiti dok motate kako bi se testo fino razvuklo, a vi dobili više navoja. Pazite samo da ne iscepate testo, znači, samo lagano.


Kiflice poređajte u papirom obložen pleh i pustite ih neko vreme neka fino nadođu. Ja sam ih ređala ovako malo gušće u plehu, a preostalo mi je 8 kiflica pa sam njih posebno ispekla u manjem pekaču.
Kad kiflice fino nadođu, premažite ih žumancetom i pospite susamom, po želji.
Preko svake kiflice stavite po jednu malu kockicu margarina, kao što vidite na gornjoj slici.
Rernu zagrejte na 180 stepeni i pecite kiflice oko 15 minuta dok fino ne porumene odozgo. Dužinu pečenja prilagodite vašoj rerni, uglavnom, kada se zarumene gotove su.
Pečene kiflice pokrijte krpom i ostavite malo da odstoje pa navalite.

Нема коментара:

Постави коментар

Printfriendly