среда, 04. август 2021.

Rižoto sa pečurkama

 

Letnje temperature i vrelina prosto vam brane da uđete u kuhinju i tamo se dugo zadržavate. Svi volimo laganiju hranu u toku leta, onu koja se brzo priprema, lakše i brže vari i koja je primamljiva za oko, ali i za nepce. Rižoto je upravo takvo jedno jelo. Jednostavno i lako ćete ga pripremiti, a vaši ukućani će uživati u izuzetno ukusnom i zasitnom obroku.
Vrstu pečuraka izaberite po vašem ukusu. Ja sam koristila šampinjone, ali je sa vrganjima daleko ukusnije. Arborio je vrsta pirinča koja se koristi za rižoto i možete ga nabaviti u DM-u.


RIŽOTO SA PEČURKAMA
Potrebno je:
1 srednja glavica crnog luka
1 paradajz
4 pečurke
2 kockice za supu
1 čaša belog vina
250 g pirinča Arborio
kockica maslaca
so, biber
maslinovo ulje
listići bosiljka
parmezan

Priprema:
Skuvajte 2 kockice za supu u 1l vode. Kuvajte oko 5 minuta i ostavite sa strane.
Dublji tiganj podmažite sa malo maslinovog ulja i zagrejte ga na srednjoj temperaturi.
Dodajte iseckan crni luk, posolite i pobiberite pa dinstajte  2-3 minuta.
Zatim dodajte opran pirinač, promešajte i propržite ga kratko. Dodajte čašu vina i pustite da pirinač upije vino. Tada dodajte polovinu bujona i krupno iseckane pečurke. Kuvajte oko 20 minuta stalno mešajući, i po potrebi dodajte bujon kako bi se pirinač lepo skuvao. 
Sve vreme kuvajte na srednjoj temperaturi i ne poklapajte tiganj.
Isecite paradajz na četvrtine, oljuštite ga i odstranite mu semenke, pa ga sitno iseckajte.
Kada se pirinač skuvao, dodajte komadić maslaca, promešajte pa dodajte parmezan i paradajz. Lepo umešajte sastojke i ostavite na ringli još oko minut. Po potrebi dosolite.
Servirajte rižoto na tanjir, a odozgo pobacajte listiće bosiljka.

Нема коментара:

Постави коментар

Printfriendly