Čemberlen torta



Za našu novogodišnju tortu ove godine sam izabrala Čemberlen tortu sa bloga Kuhinja zaposlene žene. Kod Tanje možete pročitati jednu pričicu vezanu za naziv ove torte, a evo i ovde recepta jer ova torta zaslužuje svoje mesto na mom blogu, uz jednu veliku preporuku.
Torta se pravi sa pečenim lešnicima, ali sasvim lepa je ispala i sa orasima, u mom slučaju. Grilijaž nemojte mleti u čoperu, mnogo je lepše ako ga iseckate nožem. Jeste malo naporno, ali trud se isplati verujte.
Iako ima malo posla oko nje, naročito ako mutite posebno sve tri kore, kao ja, ali u suštini jednostavna je za pripremu. Pokušala sam da vam sve lepo objasnim u tekstu ispod.
Po želji, tortu možete samo preliti otopljenom čokoladom, ali mnogo je lepša sa ganaš kremom. Kod mene šlag nije bio opcija, mislim da to ne bi bilo to.
Sledi recept, a vi ako isprobate, javite utiske.



ČEMBERLEN TORTA

Potrebno je:
za 3 kore
12 belanaca
12 kašika šećera
300 g mlevenih oraha
3 kašike brašna
za fil
12 žumanaca
16 kašika šećera
3 vanilin šećera
400 ml mleka
4 kašike gustina
100 g čokolade
300 g putera
za grilijaž
250 g šećera
200 g pečenih lešnika ili oraha
za ganaš kremu
200 g čokolade
200 ml slatke pavlake

Priprema:
Belanca umutite u čvrst sneg uz postepeno dodavanje šećera, iz dva, tri navrata dodajte i nastavite mućenje.  U to dodajte mlevene orahe izmešane sa brašnom i promešajte špatulom ili na najmanjoj brzini mikserom lagano umutite dok se sve lepo ne sjedini.
Smesu za kore možete mutiti odjednom ili tri puta po 4 belanca, 4 kašike šećera, 100 g mlevenih oraha i 1 kašikom brašna. 
Ako mutite 12 belanaca odjednom, onda pecite iz tri puta, znači sipajte u pleh trećinu smese, pa ponovite postupak još dva puta kako biste dobili tri kore.
Kalup prečnika 26 cm obložite papirom i pecite koru u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 12-15 minuta, u zavisnosti od jačine vaše rerne.

Za grilijaž stavite u šerpicu 250 g šećera i otopite ga na srednjoj temperaturi, dok ne dobije lepu boju karamela, pa dodajte lešnike ili orahe i pomerajte šerpicu sve dok se svi lešnici ne prekriju karamelom.
Na tanjir stavite papir za pečenje pa izlijte vrelu smesu i ostavite da se ohladi. Potpuno hladno iseckajte sitno nožem.

Za fil staviti 300 ml mleka i 6 kašika šećera da se greje u većoj šerpi. 
12 žumanaca dobro umutite sa 10 kašika šećera i vanilin šećerom, dodajte gustin i preostalih 100 ml mleka pa sve dobro umešajte da nema grudvica.
Provrelo mleko ulijte preko umućenih žumanaca i za sve to vreme mutite mikserom da se ne stvore grudvice. Vratite smesu u šerpu i na tihoj vatri skuvajte fil uz neprestano mešanje, najbolje bi bilo da mutite mikserom na najmanjoj brzini. 
Skuvani fil sklonite sa ringle i dodajte čokoladu izlomljenu na kockice i mešajte dok se ne otopi. Prekrijte streč folijom tako da folija sasvim prijanja uz fil i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Puter posebno umutite i sjedinite sa ohlađenim filom, dobro umutite mikserom dok ne postane glatko i penasto.

Fil podelite na tri dela, za svaku koru po deo. Ređajte koru na tacnu, premažite filom i preko fila obilno stavite grilijaž. Tako uradite i sa drugom korom, a treću koru premažite samo filom, kao i celu tortu okolo.
Ostavite deo grilijaža za dekoraciju torte odozgo.
Za ganaš zagrejte slatku pavlaku do vrenja, pazite da ne provri. Dodajte čokoladu izlomljenu na kockice, maknite sa ringle i mešajte dok se ne otopi. Ostavite da se ohladi dok ne postane mlaka, a zatim premažite tortu odozgo i sa strane, ukrasite grilijažom i ostavite da se hladi.
Najbolje je tortu napraviti bar 2 dana pre služenja.


Коментари

Популарни постови