Huanito torta

 

Ako tražite savršen spoj ukusa, bogate teksture i finog, svilenkastog fila, a pritom i lepog, elegantnog izgleda, ova kremasta, slojevita torta je pravi izbor. Svaki sloj donosi poseban užitak-mekani kakao biskvit sa orasima se savršeno slaže sa filovima koji se tope u ustima. Osnova oba fila je ista-žumanca, puding i gustin kuvani u mleku, s tim što se cela količina podeli na dva dela, pa se u jedan deo dodaju mleveni orasi, a u drugi fina mlečna čokolada. Treći fil čini umućena šlag pena sa dodatkom mlevenog keksa i mleka u prahu. Bilo da je reč o posebnoj prilici ili o jednostavnom uživanju uz šoljicu kafe, ova torta će osvojiti svakog ljubitelja dobrog slatkog zalogaja. 

Priprema nije previše komplikovana, zahteva malo vašeg vremena i pažnje, ali rezultat je divna, kremasta, orašasta poslastica. 

I da, prilično je izdašna, iako je prečnika 24 cm, visoka je i kada je isečete dobićete fini komad uživanja na tanjiru.

Recept je sa IG profila @mikina_kuhinja


HUANITO TORTA

Potrebno je:
za koru:
5 belanca
prstohvat soli
80 g šećera
100 g mlevenih oraha
1 ravna kašika brašna
1 kašika kakao praha

za fil:
1 l mleka
200 g šećera
4 pudinga sa ukusom vanile
5 žumanca
3 kašike gustina
250 g maslaca
150 g mlečne čokolade (koristila sam Dr.Oetker, odlična je)
250 g mlevenih oraha

3 kesice šlag pene
270 ml hladne kisele vode
100 g mleka u prahu
220 g mlevenog keksa

za dekoraciju:
200 ml slatke pavlake

Priprema:
Za koru umutite belanca uz postepeno dodavanje šećera. Mutite dok ne postane čvrst sneg, zatim dodajte brašno, kakao, mlevene orahe i prstohvat soli.
Sve sjedinite varjačom i preručite u kalup prečnika 24 cm koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.
Koru pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, oko 15 minuta, ali ipak proverite i pratite pečenje.
Pečenu i prohlađenu koru postavite na tanjir i izbockajte je viljuškom, pa je prelijte sa 3-4 kašike mleka.
Za fil stavite 800 ml mleka i šećer da se zagrevaju, a u preostalih 200 ml razmutite žumaca, puding i gustin.
Kada mleko bude blizu vrenja, sipajte smesu od žumanaca i pudinga i mešajte dok ne proključa. Fil se kuva dok ne postane gust, a to je vrlo brzo, pa mešajte neprestano i pazite da vam ne zagori.
Vruć fil podelite na dva dela, u jedan dodajte čokoladu izlomljenu na kockice, a u drugi deo mlevene orahe. Promešajte dobro da se čokolada otopi, odnosno da se orasi sjedine sa filom. Prekrijte streč folijom i ostavite da se prohladi.
Još uvek tople filove premutite mikserom i u svaki dodajte po 125 g maslaca, a zatim ih dobro umutite dok se sve ne sjedini.
Za fil sa šlagom umutite šlag penu sa kiselom vodom, dodajte mleveni keks i mleko u prahu i sjedinite.

Sad bi mogli da napravite pauzu i zasladite se jagodicama ;)
Sezona je u punom jeku, treba to iskoristiti... a možete ih poslužiti i uz parče torte i kafu kasnije.


E, sada da složimo sve ove divne ukuse. 
Na tanjir sa korom stavite obruč. Kao što sam već napomenula u uvodu, torta je prilično visoka i prelaziće preko obruča, ali filovi neće cureti, ne brinite.
Preko kore rasporedite žuti fil, zatim pažljivo rasporedite polovinu fila sa šlagom.
Lepo poravnajte pa nanesite braon fil i preko njega drugu polovinu fila sa šlagom.
Tortu dobro ohladite preko noći u frižideru, a zatim je dodatno ukrasite slatkom pavlakom.
Meni je najbolja bila drugog dana, lepo se sekla, dok je odmah sutradan bila malo mekša , što je i razumljivo s obzirom na to koliko fila ima.


Коментари

Популарни постови