Proja sa sirom
Proja je tradicionalno jelo srpske kuhinje, napravljeno pretežno od kukuruznog brašna, poznato po svojoj jednostavnosti i specifičnom, domaćem ukusu. Često se opisuje kao kukuruzni hleb, mada je teksturom sličnija biskvitu ili sočnijoj piti.
Kukuruzno brašno je glavni sastojak, dok se pšenično belo brašno dodaje radi mekše teksture.
Omiljen je doručak još iz detinjstva, naročito uz domaće kiselo mleko. Ranije su naše bake pravile obične, sirotinjske proje, bez ikakvih dodataka, i na tome su odrasle generacije i generacije naših predaka.
Danas je to sve samo ne sirotinjski obrok, zbog raznih dodataka u vidu sira, jogurta, nečeg suhomesnatog sitno naseckanog, kao i spanaća ili blitve.
Da, sve su to dodaci kojima možete oplemeniti svoju proju, ali svakako je poslužite uz neki mlečni napitak i uživajte.
Moja mama je uvek pravila proju sa mlekom, i ja se pridržavam tog njenog recepta, mada sam u zadnje vreme, u nedostatku mleka, ponekad počela da dodajem jogurt i isto je mekana i sočna. Izbor je na vama, uglavnom, isprobajte recept pa javite utiske.
PROJA SA SIROM
Potrebno je:
4 jaja
1 kašičica soli
1 šolja* kukuruznog brašna
1 šolja pšeničnog brašna
1 prašak za pecivo
1 šolja mleka ili jogurta
1 šolja ulja
100-150 g sira
po želji malo šunke, pečenice isl.
*šolja je od 200 ml
![]() |
Na fotografiji iznad: Proja od pola mere sastojaka, u kalupu br.20 |
Priprema:
Odvojite belanca od žumanca. Belanca umutite u čvrst sneg, dodajte zatim žumanca i so pa sve izmiksajte dok ne postane penasto.
Potom dodajte obe vrste brašna i prašak za pecivo, kao i ulje i mleko.
Sve lepo promešajte, možete i mikserom na najmanjoj brzini.
Sir izmrvite, ili ako je feta u pitanju, iseckajte na kockice pa dodajte u smesu od jaja i brašna.
Promešajte varjačom da se svi sastojci lepo sjedine.
Tepsiju br. 24 ili neki duguljasti pekač obložite papirom za pečenje.
Izlijte smesu u pleh i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 20 minuta. Probajte čačkalicom da utvrdite da li je testo pečeno, uglavnom bi trebalo da bude gotovo, ali vreme pečenja ipak prilagodite svojoj rerni. Proja bi odozgo trebalo da dobije zlatno - smeđu koricu.
Ostavite pečenu proju pokrivenu da malo odmori, a zatim je isecite i poslužite toplu.
Коментари
Постави коментар