Kiflice sa pavlakom

A sad malo testa...

 

 

 Kiflice, hleb, i uopšte, bilo koji oblik testa da je u pitanju, tu sam svoja na svome! Volim da mesim i nema mi pomoći! 
Dodir sirovog testa na rukama je ono što me oduševljava, pa zato i volim da ga slikam takvog, u toku pripreme ;)....takve fotke mi uvek prve privuku pažnju. A onda onaj momenat kad vidite kako se testo diže u rerni, eeee... to je stvarno prelep prizor! Verovatno ste i vi nekad čučali ispred rerne i divili se svom radu, tako i ja radim, dok jednom ne zalepim nos za staklo :D
Elem, da ne dužim, potrajalo bi, napisaću vam recept za ove ekstra brze i ukusne kiflice. Idealno su rešenje za zaposlene žene, za nenadane goste, kad vam treba nešto brzo. A odlično su se pokazale i pri zamrzavanju.


Potrebno vam je:

600 g mekog brašna
1 kašika šećera
1kašičica soli
100 ml ulja
1 čaša kisele pavlake
200 ml toplog mleka
1 prašak za pecivo
1 kocka kvasca

za premaz:

1 žumanac
par kapi mleka
susam, kim...


Priprema:

U toplom mleku rastvorite kvasac, dodajte kašiku šećera i kašiku brašna, promešajte da se razbiju grudvice i ostavite da zapeni, tj. da se kvasac aktivira.
Za to vreme, u drugoj posudi, gde ćete mesiti, stavite ostatak brašna, prašak za pecivo i so, promešajte sve lepo, pa dodajte ulje i pavlaku.
Varjačom dobro izmešajte masu, a zatim dodajte nadošao kvasac i sve fino umesite rukom. Testo je mekano, lepo, podantno, kao pahulja, savršeno za rad!
Prebacite ga na pobrašnjenu radnu površinu, oblikujte loptu od testa i odmah je presecite na 4 dela i napravite male loptice.


Svaku lopticu razvite u krug na debljinu od 0,5 cm i isecite na 8 trouglova. 
Naravno, možete i druge oblike od testa da napravite ako želite, evo primera...

 
Filujte po želji slatkim ili slanim nadevom i uvijte kiflice. Lepe su i prazne, iz iskustva znam ;)
  
Poredjajte kiflice u pleh na papir i ostavite da se malo dižu, taman dok zagrejete rernu, oko 15 min je dovoljno. 


Premažite ih žumancetom koje ste umutili sa par kapi mleka, pospite svojim omiljenim semenkicama, ako pravite slanu verziju i pecite na 180 st. oko 15 min. dok lepo ne porumene.


Slatke kiflice baš lepo idu uz kafu, a slane su idealne za doručak, uz jogurt.


I još savet za zamrzavanje: Kad se prohlade, da budu malo mlake, stavite ih u posudu sa poklopcem ili kesu, pa dobro zavežite i gurnite u zamrzivač, tako će dobro da vam dodje nekad. Kasnije ih možete u mikrotalasnoj odmrznuti ili u plehu u rerni, samo ih pokrijte alu folijom i na slaboj temperaturi odmrznite i podgrejte, videćete, kao tek pečene su!






  

 

Коментари

  1. Koliko puta sam ih pravila i delila recept, nemam pojma! :) Stvarno su brzinske, odlične, samo što ja bez duple mere ne počinjem ;)

    ОдговориИзбриши
  2. A radila sam jedne koje se istoo tako dižu dok se rerne greje, mislim da su bile Mirjanine, ali moram recept da uporedim. Uvek sam u potrazi za novim kiflicama. Mnogo lepe slike! Sećam se svojih prvih kiflica, kad mi je suprug (tek smo počeli da živimoo zajedno) onako izokola predložio da bi mogla mamu svoju da pitam za recept. Bile su jestive, ali joooooj samo onaj ko te voli je mogao da ih pojede.

    ОдговориИзбриши
  3. Kiflica nikad dosta! Ni moje prve nisu bile nešto posebno, ali se posle to nauči, iskustvo čini čuda! Nadam se da je suprug sad zadovoljan ;)Šta je sve moj morao da pojede, jaoo jadan! Kad se samo setim :D

    ОдговориИзбриши
  4. Kiflice i peciva su mi slabost...nešto se ne sećam da li sam ove tvoje kiflice isprobala, ali,doći će i one na red.

    ОдговориИзбриши
  5. Jaoo Zoko, toliko žena ih je isprobalo, ni sama više ne znam ko jeste ko nije;). Svakako probaj!

    ОдговориИзбриши
  6. Hvala ti! Baš sam ih jutros ponovo mesila, bile su mekane kao duša!

    ОдговориИзбриши
  7. Suzana, divne su ti kifle! Juce sam ih pravila sa decom i super je to sto nismo morali da cekamo da testo nadodje. Punili smo ih Feta sirom. Meni su se malo duze pekle, oko 19 minuta. Zao mi je sto nisam uspela da ucestvujem u istrazi tvog bloga, ali ovaj recept ce se sigurno naci na jednom od mojih blogova.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti Ivana puno na pohvalama, isprobavanju i javljanju. Radujem se uvek kada cujem da se deci nesto dopada i da uzivaju dok ruckaju. Puno te pozdravljam, ljubi decicu!

      Избриши
  8. Moram pohvaliti ove kiflice koje sam pripremila ovih dana i nemam riječi koliko su mi dobre, svakako ću ih ponoviti još x puta :) Isto tako, danas smo se sladili sa Čoko rozen kockama isto po vašem receptu, također sam oduševljena. Eto jednostavno sam se morala javiti i od srca pohvaliti domaćicu;) Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nataša, hvala ti na pohvalama. Oba recepta su izvrsna zaista, i jako mi je drago da si njih izabrala za probu i da su ti se dopale kiflice a i kocke. Puno te pozz

      Избриши

Постави коментар

Популарни постови