Hleb sa sušenim čeri paradajzom



Prvi put ove godine sušila sam čeri paradajz i od tada smišljam gde da ga "uguram" a da baš dodje do izražaja i po ukusu i po izgledu. I onda su neke cure na Coolinarici pravile hlebove, uvijale ih i mamile me sa njima, pa sam rešila da iskoristim tu ideju za oblikovanje hleba, a da testo napravim po svekrvinom receptu za običnu posnu pogaču koju ona obavezno pravi za slavu u vidu suncokreta, i moram priznati da je pravi fantastično.
Testo je samo po sebi prelepo, masno, lako za rad i može se oblikovati na razne načine, tako da ga preporučujem bilo u obliku pogače ili ovog hleba, Hleb sam isfilovala sušenim čeri paradajzom, seckanim svežim bosiljkom i seckanom kobasicom čisto da upotpunim ukus. Rezultat je više nego zadovoljavajući, a o estetskom momentu prosudite sami ;)



Potrebno je:
za 2 hleba
1 kocka kvasca
3 kašike šećera
1 kašika soli
12 kašika ulja
500 ml vode
oko 1 kg brašna
fil:
1 mala teglica sušenog čeri paradajza
šaka listova svežeg bosiljka
1 kobasica
1 jaje za premazivanje
Priprema:
Od navedenih sastojaka umesite mekano testo, pokrijte ga krpom i ostavite da udvostruči masu. Nadošlo testo prebacite na pobrašnjenu radnu ploču i podelite na dva dela. Ovo je količina testa za dva hleba, ja sam napravila jedan, a od druge polovine testa napravila sam pogaču, običnu okruglu, bila je fantastična takodje.




Svaku polovinu testa podelite na još po 4 loptice i svaku lopticu razvucite u krug. Premažite sa malo ulja i redjajte četiri kruga jedan na drugi, s tim što poslednji četvrti krug ne premazujete uljem. Razvucite testo u veći pravougaonik i preko pobacajte seckanu kobasicu, bosiljak i čeri paradajz. Uvite u rolat i prebacite ga na papirom obloženi pleh. Uzdužno ga duboko zasecite nožem.  Krajeve rolata povucite jedan udesno a drugi  ulevo formirajući oblik osmice, kao na slikama




Isto tako uradite i sa drugim delom testa. Premažite hleb umućenim jajetom i ostavite još malo da odmori pre pečenja.
Zagrejte rernu na 180 stepeni i pecite hleb oko pola sata dok lepo ne porumeni odozgo. Umotajte ga u krpu i ostavite da se malo prohladi i omekša pre upotrebe.
Pečen hleb možete jesti uz sir i salatu, meni je bio super i solo.
Prijatno!






Коментари

  1. Uf !!! Ovo je ono što te svakim zalogajem vodi u stanje nirvane ;))))

    ОдговориИзбриши
  2. Mora da je fantastičnog ukusa...meni se jede hleb sa pestom...što ti reče bolje da idem i da naguram ruke u testo ( mrzi me, pretoplo mi je danas )Uživajte!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zoko, znam da tebi nije problem da mesiš jer voliš, al ipak sačekaj ako vam je toliko toplo. Biće vremena za hleb ;)

      Избриши
  3. Uh, vec sam hipnotisana, fantasticno izgleda!:))

    ОдговориИзбриши
  4. baš planiram raditi kruh sa sušenim paradajzom, uzet ću u obzir i ovaj receptić baš super izgleda

    ОдговориИзбриши
  5. Recept je super, u to ćete se uveriti ako probate. Samo pazite da vam ne pregori paradajz kao meni :D

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови