Brze loptice sa džemom


Trebalo mi je nešto brzo tog jutra. Krenuli smo na plac, planirano je bilo da se oberu preostale jabuke, da se pokupi lišće, možda izrilja oko voćaka ako se stigne, a izmedju toga je trebalo nešto i da se pojede. Ručak nije bio problem, to je već bilo spremno, ali izmedju ručka i riljanja....u zamrzivaču začudo nije bilo ničega, neverovatno! U frižideru malo mleka, jogurt, džem...odmah mi je sinula ideja da napravim neko slatko pecivo i eto ga! Mekano i mirisno, a što je najbitnije, začas gotovo.
Bez čekanja da testo naraste, bez premazivanja, sa filom od vašeg omiljenog domaćeg džema i posute prah šećerom odozgo, idealne su kad vam je hitno potrebno pecivo, za goste, za odlazak u prirodu ili za doručak uz čašu mleka.
Potrebno je:
oko 700 g brašna
20 g svežeg kvasca
1 kafena kašičica praška za pecivo
250 ml mešavine mleka i vode
1 čaša jogurta
90 ml ulja
1 jaje
1 kašika šećera
malo soli
džem po želji 
prah šećer za posipanje
Priprema:
Od navedenih sastojaka umesite mekano testo. Kvasac rastvorite u mlakom mleku, odmah dodajte sve ostale sastojke i zamesite.
Bez čekanja da testo naraste, odmah podelite testo na dva dela i svaki posebno razvucite u pravougaonu koru na debljinu od 1 cm i isecite je na 12 kvadrata. Na svaki kvadrat stavite džem po želji. Oblikujte loptice preklapajući suprotne krajeve testa i blago pritiskajući testo ispod kako bi se spojilo da džem ne bi iscurio prilikom pečenja. Redjajte loptice na papir u plehu sa razmakom da se ne bi previše spojile.


Zagrejte rernu na 180 st. za to vreme će loptice malo da narastu pa ih ispecite dok ne porumene, oko 10-12 min. je dovoljno u zavisnosti od vaše rerne.
Pečene posipite šećerom u prahu.
Naravno, od jednog dela možete napraviti kiflice. Evo kako izgledaju u preseku.



 

Коментари

  1. Joj, pa baš nevjerovatno da su tako brzo gotove, a izgledaju kao najmekanija, fina fina peciva... Skroz jednostavno, a predivno! Čuvam recept za krizne vremenske situacije! :)

    ОдговориИзбриши
  2. Ma da, očas posla, kad ti treba hitno neko pecivo, pravo su rešenje. A mekane su zaista, kao pahuljice ;)

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови