Sitni kolači


Počela je sezona slava pa ću vam predstaviti nekoliko vrsta provereno dobrih sitnih kolača koje možete pripremiti za posluženje. Ovo su uglavnom posni kolači, ali naći će se tu i poneki masni ;)
Recepti obeleženi zvezdicom (*) su posni ili se mogu upotrebom posne čokolade, keksa i slično, preobratiti u posne.


Kikiriki bajadera *

 

 

Malo drugačija bajadera, sa punim ukusom kikirikija i čokolade, nikoga neće ostaviti ravnodušnim! Probajte ako volite kikiriki ;)
Potrebno je:
300 g šećera
200 ml vode
125 g margarina
100 g čokolade
100 g mlevenog keksa
400g mlevenog kikirikija
glazura
100 g čokolade
3 kašike ulja 
Priprema:
Kratko ušpinujte šećer sa vodom, dodajte margarin i čokoladu i mešajte dok se sve ne otopi. Maknite sa ringle pa dodajte mleveni keks i mleveni kikiriki. Kikiriki kupite sirov, neslan, pa ga u plehu malo propecite u rerni, pazite samo da ne pregori. Ohladite i sameljite na mašinici za orahe. 
Smesu dobro izmešajte i izlijte u manji pleh obložen folijom. Ja sam koristila manji pleh za hleb, onaj kraći. Ostavite da se ohladi pa stavite u frižider da se lepo stegne. Stegnutu bajaderu istresite na dasku i prelijte glazurom od otopljene čokolade. Po želji posipite malo seckanog kikirikija odozgo ili našarajte belom čokoladom. Isecite oštrim nožem na štanglice tek kad se čokolada bude potpuno stegla.

 

 Lešnik gnezda *



Ovi maleni lešnik-lepotani su me osvojili na prvu! Veoma dekorativni, za istinske ljubitelje lešnika su prava poslastica. Mogu se pripremiti par dana ranije, čak i zamrznuti pa pred služenje dekorisati vašim omiljenim punjenjem, nutelom ili za posnu varijantu kremom od bele ili crne čokolade, i po želji ukrasiti sa po jednim utisnutim lešnikom, za potpuni užitak.
Potrebno je:
2 dl vode
200 gr šećera
150 gr margarina
100 gr čokolade
150 gr mlevenih pečenih lešnika
250 gr mlevenog keksa
za dekoraciju 
krupno mleveni lešnik, nutela
po želji celi pečeni lešnici
Priprema:
Stavite vodu, šećer, margarin i čokoladu u šerpicu na laganu vatru da provri. Sklonite sa ringle pa dodajte keks i lešnike i lepo izmešajte. Ostavite masu da se ohladi pa navlaženim rukama formirajte kuglice, uvaljajte ih u krupno mleveni lešnik, lagano spljoštite i palcem utisnite maleno udubljenje na sredini. Preporučujem da ih ostavite da se dobro ohlade i stegnu, najbolje preko noći pa tek onda da ih punite kremom. Možete ih i zamrznuti čak i mesec dana ranije. Nutelu staviti u špric za ukrašavanje i punite udubljenja na gnezdima. Za posnu varijantu možete napraviti kremu od rastopljene čokolade i margarina pa time napuniti gnezda. Utisnite po jedan ceo lešnik u krem i ostavite gnezda da se stegnu.
 

Šareni trougao *



Jako ukusan spoj šarenih žele bombona, oraha, suvog groždja i čokolade.  Postan je ali ga možete uklopiti i sa masnim kolačima, odlično se slažu ;)
Potrebno je:
250 g šećera  
šoljica vode -100 ml  
250 g mlevenih oraha  
100 g seckanih oraha  
150 g otopljene cokolade  
100 g seckanog suvog grozdja  
100 g seckanih šarenih žele bombona
glazura  
100g cokolade  
3 kašike ulja 
Priprema:
Ušpinujte šećer sa šoljicom vode (oko 100 ml taman toliko da prekrije šećer). Nije potrebno dugo špinovanje, tek toliko dok se šećer ne rastopi. Dodajte mlevene i seckane orahe, seckane žele bombone i suvo groždje (ako je baš sitno ne morate da ga seckate) i  otopljenu čokoladu pa sve dobro izmešajte da se masa sjedini. 
Kalup u obliku trougla obložiti alu folijom i izliti smesu. Ako vam ostane malo smese premažite list omekšale oblande i urolajte, tako ćete od jedne mase dobiti dva različita kolača. Ostavite da se stegne pa tek onda prelijte glazurom. Kolač napravite par dana pre služenja da bi se lepo prosušio i stegao. 

Kokos kuglice sa belom čokoladom





Očaraće vas sigurno, toliko su nežne i prelepe! Sa belom čokoladom i kokosom, nešto poput rafaelo bombica, ali ipak malo drugačije.
Potrebno je:
100 ml slatke pavlake  
200 gr bele čokolade  
25 gr margarina   
100gr kokosa 
+ još malo za valjanje
Priprema:
Slatku pavlaku sipajte u šerpicu i zagrevajte do ključanja, ubacite čokoladu i margarin i mešajte da se sve istopi.  Stavite u frižider na par sati. Veoma praktično jer za to vreme možete da napravite još koju vrstu kolača :) Ohladjenu masu umutite mikserom pa dodajte kokos i sve izmešajte i navlaženim rukama pravite malene kuglice. Uvaljajte ih u kokos i ostavite da se dobro ohlade pre služenja.
Mera je za oko 40 kuglica. 

Rolat sa bananom *




Takodje veoma dekorativan rolatić, sa ukusom banane. Kod mene je postao redovan i nezaobilazan deo slavskog posluženja. Preporučujem da probate, odličan je!
Potrebno je: 
125 gr margarina  
100 gr prah šećera  
300 gr mlevenog keksa  
200 gr rastopljene čokolade  
1 izmiksana banana  
1 list oblatne  
100 gr žele bombona 
Priprema: 
Penasto umutite margarin sa prah šećerom pa dodajte izmiksanu bananu i otopljenu čokoladu, kao i mleveni keks i seckane žele bombone. Sve zajedno sjedinite i filujte list oblande koji ste prethodno ostavili pokrivenog mokrom krpom kako bi omekšao. Čvrsto urolajte, pažljivo da vam ne bi popucala oblanda, zamotajte prianjajućom folijom i ostavite da se stegne.

Lešnik bombice 



 

Prave, svečane, raskošne kuglice sa punim ukusom lešnika, svakako će ukrasiti bilo koju trpezu. Jednostavno ih stavite u neke ukrasne korpice i vizuelni efekat je zagarantovan! 
Potrebno je: 
200 g mlevenog keksa
100 g čokolade
150 g pečenih lešnika
1 rum šećer
50 g margarina
100 ml slatke pavlake
+ oko 100 g celih lešnika
Priprema: 
Čokoladu sitno narendajte, keks i lešnike sameljite pa sve sjedinite sa rum šećerom, omekšalim margarinom i slatkom pavlakom. Umesite smesu rukama pa kidajte male komadiće i oblikujte loptice. U sredinu svake loptice stavite po jedan celi lešnik. Uvaljajte bombice u mlevene lešnike, mleveni keks, kokos, rendanu čokoladu, po vašoj volji.

Zrna kafe *



 


I na kraju, prava poslastica! Ova zrnca su oduševila svakog ko ih je video, a tek kad se probaju! Nikoga ne ostavljaju ravnodušnim! Takodje su deo redovnog repertoara već par godina unazad, a i ove će godine krasiti moju slavsku trpezu ;) 
Lana, hvala ti za ovaj recept!
Potrebno je: 
250 g šećera
100 ml vode
125 g margarina
100 g mlevenih oraha
100 g mlevenog keksa
80 g čokolade
2 kašičice mlevene kafe 
glazura 
100 g čokolade
3 kašike ulja
Priprema:
Skuvajte šećer sa vodom, kuvajte oko 3-4 minuta najviše. Sklonite sa ringle pa dodajte margarin i mešajte dok se ne otopi. Dodajte orahe, keks, čokoladu i mlevenu kafu i sve sjedinite pa ostavite da se ohladi. Rukama oblikujte male kuglice i u svaku utisnite čačkalicu po sredini da se dobije oblik zrna kafe. Ostavite da se stegnu pa ih provucite kroz glazuru od otopljene čokolade, ponovo predjite čačkalicom po otisku i ostavite na celofanu da se stegne glazura. Višak čokolade oko zrna odsecite nožem i poslužite ih u korpicama.
Od ove mere dobićete ukupno oko 40 kolačića. 



I još samo jedna preporuka za Rum štangle jer i one spadaju u sitne kolače i odlično bi se uklopile sa gore navedenim kolačima. 
A uskoro još jedan post o posnim slavskim kolačima ;)

 

 
 

Коментари

  1. Odlican post. Neke od ovih kolaca sam vec isprobala i znam da su fenomenalni:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti Nataša! Ove kolače sam pravila pre par dana komšiki za slavu, biće još kolača sad kad krenem da spremam za svoju posnu slavu :)

      Избриши
  2. Svaka čast na odabranom repertoaru sitnih slavskih kolača. Prelepi su svi...

    ОдговориИзбриши
  3. Ja sam se zaustavila na ovim žele bombonama koje prosijavaju kao neki ukras novogodišnji. Podsetilo me na one kekse sa izlivenim šećerom pa liče na vitraž. Puno ljubavi je otišlo u ove male zalogajčice. Zrna kafe su mnogo lepo ispala.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zrna kafe su i moj favorit ;) A te keksiće obožavam, nisam nikad probala da ih napravim ali mi je prošle godine stigao paketić sa njima i bila sam oduševljena. Prelepi su, kako se svetlost prelama kroz njih stvarno kao vitraž ;) Hvala ti Jelena!

      Избриши
  4. Pffffff, ne zna se šta je lepše, ali stvarno. Ovakve trouglove ( piramide ) baka i mama su uvek pravile za Novu Godinu, samo bez suvog grožđa. Par godina su mi bili omiljeni kolač. Ali meni pažnju posebno drže loptice, valjda što ja nikad neću umeti da ih tako divno napravim. Ma kao sa slike! :-D.
    Ali sve je božanstveno, blago tvojim domaćim i tvojim gostima, blago i nama sa tobom :-) takva žena u kući je blago!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Joj Tajana, al me ti nahvali, postidela sam se :)
      Sigurna sam da umeš da ih napraviš, ako se malo potrudiš uspeh je zagarantovan, probaj! To bar nije teško ;)
      Hvala ti draga moja!

      Избриши
  5. Mmmm, ja bih po jedan kolacic od svake vrste.:)))) Stvarno su prelepi i drago mi je da su se i "zrnca" nasla u tako finom drustvu, hihhii... podsetila si me sada na sareni trougao, nisam ga dugo pravila a volela sam da u njega dodam malo naribane pomorandzine korice, bude bas fino.:)) p.s. 10+ za izbor i fotkice!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti Lana! I odlična ideja za koricu pomorandže, mogla bi to da primenim kad ih budem pravila za svoju slavu ;)

      Избриши
  6. Wow, kolilko prelepih kolačića! Savršeni su, zaista!

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови