Dobra, stara pita sa jabukama, na malo drugačiji način. Zaliva se preostalim filom, koji kad se ispeče daje piti ekstra fini ukus, lagano krcka pod zubima, dok je pita fantastično mekana i sočna.
Možete je dodatno obogatiti omiljenim začinima, anisom, cimetom, koricom narandže ili limuna, u zavisnosti od toga šta preferirate, ili možda i sve skupa, ne može da škodi nikako;)
500 g kora za pitu
4 jaja
3 čaše* šećera**
1 čaša ulja
2 čaše pšeničnog griza
1 čaša jogurta
1 kesica praška za pecivo
1 kg jabuka
po želji cimet, narandžina i limunova korica
* mera je čaša od jogurta od 180 ml
Priprema:
Jaja sa šećerom umutite mikserom. Dodajte ulje, griz pomešan sa praškom za pecivo i jogurt. Umutite da se sastojci sjedine.
Jabuke narendajte. Pomešajte ih sa cimetom i koricom narandže i limuna.
Jednu koru premažite sa 3-4 kašike fila, stavite drugu koru i po njoj rasporedite jabuke.
Umotajte rolat i stavite ga u dublji pleh koji ste premazali sa malo ulja.. Tako uradite i sa preostalim korama, pa zgurajte rolate gusto jedan do drugog, naravno, ne preterujte, ali ih onako nagužvajte malo;)
Preostali fil, a ostaće vam prilično, zalijte preko rolata, malo pomerajte rolatiće da bi fil ušao sa svih strana po malo. Stavite pitu da se peče u rerni zagrejanoj na 180 st. oko pola sata. Ukoliko nešto ranije dobije rumenu koricu, pokrijte je folijom i nastavite pečenje kako bi se i sredina lepo ispekla.
** u maminom receptu piše 3 čaše šećera, ali sam ja smanjila na 2 i super je, a vi ako volite ekstra slatko onda ne smanjujte ;)
Ukoliko imate onaj fini Aromatični šećer, onda zamenite jedan deo šećera sa njim, biće ekstra ukusno.
obožavam sve sa jabukama ;-) a slike su ti za najbolji magazin o hrani.odlične !
ОдговориИзбришиHvala ti Danka! Onda probaj i ovu pitu, sigurna sam da bi ti se dopala;)
ИзбришиKod tebe sve izgleda tako primamljivo i ukusno, da bih najradije odmah sve recepte redom isprobala.:)))
ОдговориИзбришиHvala ti puno Lana! Tvoje pohvale mi veoma znače!
ИзбришиProbala sam slican recept, i stvarno je mnogo dobra, ja sam bila odusevljena. Pravila sam je par puta uzastopce.
ОдговориИзбришиSuper i tvoja izgleda, slicice, kao i uvek primamljive :)
Hvala ti Ljiljo! Ova je malo drugačija jer se zaliva odozgo filom, ostalo je sve slično ;)
ИзбришиJa znam da ću se zaljubiti u ovu pitu kad je probam. Već ju i sad volim, onako na prvi pogled :)
ОдговориИзбришиVeruj mi, hoćeš;)...jako je mekana i lepa!
ИзбришиZaista fina pita, pravim nešto slično kao ti,jedino ih ne zalivam preko ali probaću jednom i na tvoj način...ove pite su zaista dobre.
ОдговориИзбришиProbaj Zorice, sigurna sam da će ti se svideti i ovaj način!
ИзбришиI ja radim ovu štrudlu s grizom i jogurtom i to mi je najbolja u kombinaciji sa svim voćem. Čak sam probala i sa sirom, isto je izvrsno
ОдговориИзбришиA ja se spremam sa višnjama da je napravim, mislim da bi bilo stvarno odlično! Hvala ti Ingrid!
ОдговориИзбриши