Zorkina lisnata pita




Zašto Zorkina? To ne zna ni autorka ovog recepta, a pravo da vam kažem, nije mnogo ni važno, jer ono što jeste važno to je da ovu pitu jednostavno morate da probate!
Kad vam kažem, oduševiće vas mekoća i ukus ove lisnate pite. Bitna stavka je da se priprema veoma jednostavno i brzo, bez prethodnog čekanja da testo stiže, izdašna je i praktična, a možete je i zamrznuti pa podgrejati po potrebi.



Potrebno je:
testo
40 g kvasca
2 kašičice šećera
300 ml toplog mleka
1 kašičica soli
1 jaje
600 gr brašna
250 gr narendanog margarina
prvi fil  ( za dva rolata )
200 gr feta sira
2 jaja
drugi fil ( za dva rolata )
150 gr šunke
100 gr narendanog kačkavalja
2 jaja
malo seckanog peršuna




Priprema:
U malo mlakog mleka rastvorite kvasac sa  šećerom i kašičicom brašna i ostavite da se aktivira, a zatim dodajte ostale sastojke i uz postepeno dodavanje brašna zamesite mekano i glatko testo.
Testo odmah razvijte u obliku pravougaonika  i preko njega narendajte hladan margarin, uvijte testo u rolat i podelite ga na 4 dela. Svaki deo posebno razvijajte i filujte dva dela prvim, a dva dela drugim filom, zavijte ih ponovo u rolat  i naređajte u papirom obložen pleh. Napravite malo razmaka između rolata jer će prilikom pečenja dodatno da narastu. Premažite rolate četkicom sa malo ulja. Zagrejte rernu na 200 stepeni  i pecite pitu oko 20 minuta dok fino ne porumeni odozgo. Pečenu pitu pokrijte krpom i ostavite da se malo prohladi pa je isecite na parčad i poslužite.
Priprema fila: Za prvi fil umutite jaja viljuškom i dodajte im fetu pa sve zajedno izgnječite. Nije potrebno soliti jer je feta prilično slana, ali ako koristite drugi sir onda ipak malo posolite.
Za drugi fil umutite jaja viljuškom, dodajte rendani kačkavalj, seckanu šunku ili nešto drugo suhomesnato po vašem ukusu, dodajte malo seckanog peršuna i sve dobro izmešajte.

Napomena: Ova pita se odmah razvija i peče, ne čeka se da testo nadolazi. Po želji, pola možete napraviti u slanoj, a pola u slatkoj varijanti, npr. sa džemom, ili rendanim jabukama pomešanim sa malo seckanih oraha isl.

Коментари

  1. Pita koju jako dugo nisam pravila a znam kako je dobra. Mi je volimo s malo šunkice i sirom, ali ni ova tvoja se ne odbija :)

    ОдговориИзбриши
  2. Joj i meni je na listi omiljenih ali ne stignem...možda danas uz paradajz čorbicu nam bude ručak i ako sam planirala nešto drugo...uh sad bih je sa oduševljenjem pojela.

    ОдговориИзбриши
  3. Odlično izgleda ovako fina i lisnata a meni se osobno i sviđaju i oba dva nadjeva bilo slatka ili slana.

    ОдговориИзбриши
  4. Nisam još ove lisnate radila, moram pod hitno početi! Super izgleda

    ОдговориИзбриши
  5. Ja to zovem Milkina pita, jer je moja mama pravi po tom receptu, s tim sto postoji i varijanta koja je meni najukusnija - sa spanacem i sirom!

    ОдговориИзбриши
  6. Prošli put sam pustila malo da naraste i bila je fenomenalna.Danas, rekoh da poslušam savet, stavih odmah da se peče. Nije narasla, nešto minimalno, popucala sa strane, baš sam se iznervirala.Ipak mislim da mora da odstoji kad se uvije bar 15-20 minuta. Inače je recept divan i često pravim ovu pitu.Veliki pozdrav,i nemojte mi zameriti na komentaru.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala na komentaru i na savetu. Meni uvek fino naraste u rerni, ali probaću i ja tako sledeći put. Srdačan pozdrav.

      Избриши

Постави коментар

Популарни постови