Пређи на главни садржај

Proja sa blitvom





Za doručak ili večeru uvek dobro dođe vruća proja. Jednostavno i brzo se priprema, a umesto blitve možete iskoristiti i spanać, ili je pripremiti bez povrća, sa nekim suhomesnatim delikatesima po vašem ukusu. 





Potrebno je:
4 jaja
1 čaša* kukuruznog brašna
1 čaša pšeničnog brašna
1 čaša mleka
1 čaša ulja
1/2 kašičice praška za pecivo
1 kašičica soli
oko 100 g sira
1 vezica blitve

*čaša je jogurtska od 180 ml





Priprema:
Blitvu operite, odstranite debele žilice pa je isecite na trakice.
Umutite belanca čvrsto, kao za patišpanj, dodajte žumanca i još malo mutite dok smesa ne postane penasta. Zatim dodajte redom ostale sastojke, na kraju dodajte blitvu i izmrvljen sir i špatulom lagano promešajte.
Kalup za pečenje namastite i posipite malo brašna pa izručite smesu.
Pecite u rerni zagrejanoj na 180 st. oko pola sata, ili dok fino ne porumeni odozgo.




Proju možete spremiti i bez blitve, samo sa sirom, a možete dodati i nešto suhomesnato, sitno iseckano.
Najlepša je sa starim, tvrdim sirom jer se on ne rastopi i ostanu celi komadići, koji se i vide, a i osećaju dok se jede. 
Ja sam pravila sa mladim, koji se skoro rastopio, i promenio mi strukturu proje, trebalo bi da je rastresitija, ali je ipak bila ukusna i lepa;)
Poslužite je toplu, uz kiselo mleko, jogurt, može i ajvar ili ljutenicu, po vašoj želji.


Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Slatko od smokve

Oduvek se kuvalo u našoj kući. Imali smo jednu veliku smokvu u voćnjaku iza kuće u selu, radjala je odlično tako da mama nije propuštala priliku da skuva slatko svake godine, obavezno!

Štrudlice sa pekmezom

Veoma nežne, prhke štrudlice sa domaćim pekmezom, koje su idealne za posluženje uz čaj ili kafu, bile su na meniju pre par dana kod mene, pa vam ih danas toplo preporučujem!

Kolači sa rozen koricama

Predstaviću vam dva odlična recepta za kolače sa rozen koricama. Pored toga što se relativno jednostavno i brzo pripremaju, veoma su izdašni, za velike proslave i slave su idealni. Prvi je veoma interesantan, šaren, sa bogatom aromom lešnika i keksa, dok je drugi čokoladni,  laganiji i kremastiji. Ne bih mogla da se odlučim koji je lepši;)