Sarme



Zakasnila sam sa objavljivanjem ovog posta, sezona kupusa je već prošla, ali sam imala listove u zamrzivaču i iskoristila ih da napravim sarme i zvanično zatvorim sezonu kiselog kupusa. A i vreme je kišovito i prohladno, tako da još uvek
mogu da se jedu ta malo teža, zimska jela. Svako ima svoj recept, ja obično radim odokativno, otprilike ovako kako ću vam napisati u nastavku recepta.




Potrebno je:
20-22 kom. velikih listova kiselog kupusa
fil
500 g mešanog mlevenog mesa
4-5 glavice crnog luka
1,5 mala šoljica pirinča
2 kašičice aleve paprike
1 kašičica vegete
soli po ukusu
200-300 ml ulja
seckani peršun
malo bibera
par listova lovora
zaprška
ulje
1 kašičica aleve paprike




Priprema:
Prvo je potrebno da pripremite fil. Iseckajte luk sitno, stavite u veći tiganj i na ulju prodinstajte dok ne postane staklast. Dodajte meso i pržite dok meso ne promeni boju, stalno mešajući. Pred kraj prženja dodajte vegetu, biber, alevu papriku, posolite po ukusu (pazite da ne presolite fil jer je kupus već dovoljno slan!), dodajte i seckani peršun i pirinač. Promešajte da se svi sastojci sjedine i maknite sa ringle. Ostavite da se malo prohladi pre nego što počnete da motate sarme.
Od glavice kupusa odvojite velike, lepe listove, pazeći da se ne iscepaju. Možda će vam trebati još jedna glavica kupusa da biste izabrali velike listove. Ja sam imala 24 lista, od toga sam 2 stavila na dno šerpe, a ostale zavila u sarme. Sa listova nožem odvojite korenasti deo i lagano ih "ispeglajte" rukom, tj. poravnajte neravnine i one "faltice", a višak odsecite makazama.


Uzmite jedan list kupusa, stavite ga na dlan tako da vam deo gde je bio koren stoji okrenut prema vama, prema zglobu na ruci. Stavite jednu punu kašiku fila, može i 1,5 kašika ako je list baš veliki, i krenite da motate na sledeći način: preklopite stranu gde je bio koren preko fila, poravnajte neravnine, preklopite desnu stranu lista i krenite da motate ulevo, lagano pritiskajući i "peglajući" list prstima. Kada ste došli do kraja, postavite sarmu uspravno na dlanu i palcem pritisnite krajeve koji vise, lagano ih gurajući ka unutrašnjosti sarme. Ovako smotana sarma biće čvrsta i neće se razviti u toku kuvanja. Tako uradite i sa preostalim listovima kupusa.
Dno šerpe obložite jednim listom, zavisi kolika vam je šerpa, možda će vam trebati i dva. Preko poređajte sarme uspravno, tako da vam onaj završni deo sa rupicom koju ste napravili palcem, bude okrenut na gore. Gusto ih poređajte, zalijte vodom i stavite na laganu vatru da se krčkaju. Sarme se u principu dugo kuvaju, oko 3 sata je neko optimalno vreme. Proveravajte povremeno da nisu ostale bez tečnosti, dodajte malo vode ako je potrebno kako ne bi zagorele. 
Skuvane sarme možete da stavite na kratko u vruću rernu da uhvate rumenu koricu odozgo, mada nema potrebe za tim, samo ih zapržite tako što ćete zagrejati ulje i alevu papriku i preliti ih odozgo.
Napomena: Sarme u principu traže dosta ulja, tako da je potrebno da sami prilagodite količinu ulja svom ukusu. Ne merim nikada, ali odokativno bi rekla da mi ode oko 1/3 l ulja za pripremu fila, plus još malo za zapršku. Možete ih jesti par dana, sve su lepše i lepše kada se podgrevaju. Pogodne su i za zamrzavanje pa ih tako možete zamrznuti nekuvane pa kasnije skuvati, ili već skuvane pa podgrejati po potrebi.

Коментари

  1. Moje omiljene, i mogu da ih jedem svaki dan. Kod mene su zadnje sarme bile napravljene za Uskrs a ono što je ostalo je u zamrzivaču, nikad nam kupus ne stigne za slavu pa mi je to za slavu. Uz sarmu obavezno stavljam i suvo meso i kod mene što se duže kuvaju to su bolje.Tvoje baš mame.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja ne stavljam suvo meso, dovoljno su mi ukusne i ovako, volim da osetim ukus mesa i kupusa a ne da mi preovlađuje ukus suvog mesa. Ukusi su različiti naravno, ja ovako spremam, ali ne odbijam sarme pripremljene na neki drugi način, obožavam ih. Hvala ti Zoko!

      Избриши
  2. Zbog tvojih slika i detaljnog recepta sad mi dođe da izvadim onu od Uskrsa što sam je, k'o Zoka, stavila u zamrzivač. Na ovo tmurno vreme baš bi išla, kod nas uvek s renom i projom od belog brašna.
    Tako si do detalja napisala recept da i onaj ko nikad nije čak ni gledao kako se zavija sarma može lepo da je napravi.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti Saška! Htela sam na jednostavan način da objasnim, možda neko želi da proba i na ovaj način. Moji ne jedu proju pa i ne pravim uz sarme, eh kad bi barem probali tako, ja bi se složila sigurno ;)

      Избриши
  3. Zato volim ove klasične recepte, onako da ih lepo pročitam jer uvek saznam za neki novi metod, npr. prvi put čujem da se sarme ređaju uspravno. ;))))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti Jelena. Uvek sam sarme ređala vodoravno, dok drugarica sa foruma nije objasnila kako ih ona ređa ovako uspravno i stvarno više sarmi stane u šerpu, pa probaj nekad ;)

      Избриши
  4. i ja kao i jelena nisam znala da se mogu slagati uspravno,odlična ideja.ja još nisam sama pripremala sarme (mamine su ipak najljepše) ali ove tvoje mi tako djeluju ukusno.... i još ovaj divan domaći hleb.... mučenje gledati a ne probati :-))))))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Danka, tako ih Slavica sa Coolinarike ređa uspravno, ona nas je tako naučila. Hvala ti puno! Nije ništa teško, probaj sama:)

      Избриши
  5. Lepe su ti sarme Suzi, obozavam ih. Imam jos malo kupusa, moram da stavim u zamrzivac i da napravim jos jednu turu sarme :)

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови