Пређи на главни садржај

Majkine kifle




Fenomenalne kiflice! Mekane kao duša, lisnate, mirisne i prelepe! Zahtevaju malo vremena, ali oko dobrih stvari se i treba potruditi ;)
Recept je od jedne prave domaćice sa Coolinarike, Bane, a ovako ih pravi njena mama pa otuda i naziv. Probajte ih obavezno!



Potrebno je:
 testo
250 ml mleka
250 ml vode
40 g svežeg kvasca
100 ml ulja
800-900 g  brašna
1 kašika soli
1 kašika šećera
za premazivanje kiflica
oko 1,5 dl topljene svinjske masti (može i margarin, ali uz dodatak ulja)
gornji premaz 
1 jaje + kašika mleka
so, kim, susam 
oko 50 gr margarina


Priprema:
Testo je veoma jednostavno i priprema se na klasičan način. Od navedenih sastojaka umesite testo i ostavite da nadođe.
Nadošlo testo podelite na 20-ak jufkica.  Uzimajte jednu po jednu jufkicu i razvijajte je u obliku kiflice, ali sa malo zaobljenim krajevima, vidi se na slikama kako. 



Svaku razvijenu kiflicu premažite otopljenom mašću ili margarinom otopljenim sa uljem, sačekajte par minuta da testo malo upije pa rukama razvlačite testo. Najboje je da stavite kiflicu na kraj radnog stola, pustite da uži kraj visi dok širi ostaje na stolu, i onda desnom rukom motate, a levom razvlačite, s tim što povlačite testo unazad kako bi što čvršće i tanje umotali kiflicu.




Stavite ih na papirom obložen pleh i premažite jajetom umućenim sa kašikom mleka, posipite susamom, kimom ili po ukusu i ostavite 15-ak minuta da odstoje pre pečenja.
Zagrejte rernu na 250 st i pecite kifle oko 10 minuta na jakoj vatri, nikako ne smanjujte. Kad dobiju zlatnu boju, gotove su, izvadite ih i premažite kockicom margarina ili ako vam je preostalo od premazivanja, samo pređite četkicom odozgo. Kiflice će dobiti lep sjaj i biće još mekanije.

Коментари

  1. Prelepe su :) Meni nisu tako tanke, ali to je već duga priča. U Banatu, i Bana je odatle, majkom zovemo baku :) Ovo su kifle koje pravi njena baka :)

    ОдговориИзбриши
  2. Odlične kifle i ja sam ih pravila i odlično su mi ispale.
    Jafi i u delu Srbije, odakle ja dolazim, bake su se zvale majka a mama je bila mama. Ja sam obe moje bake zvala majka.

    ОдговориИзбриши
  3. Bas su dobreeee! Kako ti to dobro radis! Kad ce biznis, Suzano? Cekam pekaricu, pa da svratim u Nis:)

    ОдговориИзбриши
  4. Probala sam milion recepata za kifle, ali i ovaj ću! Tako dobro izgledaju!!! :)

    ОдговориИзбриши
  5. Сузана, сјајне су! У последњих месец дана сам их правила барем десетак пута. И не само ја, већ свако коме сам причала за ове савршене кифле. Највише волим твој одељак са тестом. ;) Хвала ти.

    ОдговориИзбриши
  6. Hvala svima puno! Drago mi je da vam se sviđaju ove kifle, jer, i mene su oduševile na prvu loptu ;)

    ОдговориИзбриши
  7. predobre ,otisle su za pola sata ,nikad bolji recept ,hvala puno

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Slatko od smokve

Oduvek se kuvalo u našoj kući. Imali smo jednu veliku smokvu u voćnjaku iza kuće u selu, radjala je odlično tako da mama nije propuštala priliku da skuva slatko svake godine, obavezno!

Štrudlice sa pekmezom

Veoma nežne, prhke štrudlice sa domaćim pekmezom, koje su idealne za posluženje uz čaj ili kafu, bile su na meniju pre par dana kod mene, pa vam ih danas toplo preporučujem!

Kolači sa rozen koricama

Predstaviću vam dva odlična recepta za kolače sa rozen koricama. Pored toga što se relativno jednostavno i brzo pripremaju, veoma su izdašni, za velike proslave i slave su idealni. Prvi je veoma interesantan, šaren, sa bogatom aromom lešnika i keksa, dok je drugi čokoladni,  laganiji i kremastiji. Ne bih mogla da se odlučim koji je lepši;)