субота, 06. септембар 2014.

Venčići sa šunkom






Malo-malo pa kod mene na blogu neko pecivo, je l’? Navikli ste vi već na to, sigurna sam ;).
Ovaj put su u pitanju prelepi, mekani i veoma dekorativni venčići koje nam je na svom blogu predstavila Jafi. Njena peciva uvek rado isprobavam i nikako da stignem da vam ih redom predstavim, jer malo je onih koje nisam probala. 
Ove venčiće pravim već drugi put pa je red da ih i ovde javno pohvalim i iskuckam recept. Naravno, preporuka za probu je obavezna ;)


Potrebno je:
testo:
500 g brašna
20 g svežeg kvasca
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
50 ml ulja
250 ml toplog mleka
150 ml kisele pavlake
fil:
oko 300 g  šunke sečene na kolutove
100 g omekšalog margarina
premaz:
1 žumanac
Priprema:
Od navedenih sastojaka umesite mekano testo, pokrijte krpom i ostavite na udvostruči volumen.
Nadošlo testo prebacite na pobrašnjenu radnu površinu i podelite ga na 20 jednakih loptica. To ćete najjednostavnije uraditi tako što ćete od testa formirati dugačku veknicu i onda je preseći na pola, pa svaku polovinu još na pola i onda će vam biti lakše da svaku četvrtinu podelite na 5 delova. Formirajte loptice od testa i ostavite ih da odstoje 20-ak minuta.
Uzmite jednu lopticu, razvijte je oklagijom u krug veličine manjeg tanjirića, neka bude malo veći nego što vam je prečnik šunke. Premažite krug omekšalim margarinom i stavite parče šunke preko.  Oštrim nožem, ili točkićem za testo, presecite testo zajedno sa šunkom na 4-5 mesta, praveći približno jednak razmak između rezova.


Uvijte testo u tanku rolnicu i spojite krajeve oblikujući venčić.
Položite venčiće na papirom obložen pleh i premažite ih umućenim žumancetom.
Zagrejte rernu na 180 stepeni pa ispecite pecivo dok lepo ne porumeni, oko 13-15 minuta, u zavisnosti od jačine vaše rerne.
Poslužite ih tople uz neki mlečni napitak po vašem ukusu.
Odlični su i sutradan, a pogodni su i za zamrzavanje i naknadno podgrevanje.

4 коментара: