Makarone sa šećerom i prezlama
Pročitala sam letos knjigu naše poznate novinarke i voditeljke,
a od nedavno i spisateljice Vesne Dedić “Zagrli me” . Lagana, ljubavna, lako čitljiva,
sa dobro poznatom tematikom, u njenom prepoznatljivom stilu, preporučujem vam da je pročitate i sami procenite,
ionako je odlična za trenutke odmora i relaksacije. Međutim, nije mi bila namera da promovišem ili kritikujem
gore pomenuto štivo. Pišem ovo iz sasvim drugog razloga.
U knjizi se spominje jedan stari, zaboravljeni način pripreme makarona koji se meni učinio
veoma interesantnim, budući da nisam do sada tako jela, priznajem. U pitanju su klasične slatke makarone sa šećerom i prezlama, ali sam ih ja dodatno dopunila aromatičnim šećerom i tako im dala
jednu sasvim novu dimenziju koja je oduševila mog dragog supruga, koji inače nikad nije voleo makarone (mislim
da ih je jeo samo jednom u životu, da bi meni ugodio), a sada ih stalno traži
baš ovakve, sa prezlama ili nikakve ;). Probajte ih i vi, podsetiće vas na
detinjstvo garant, možda vam ih je baka
spremala dok ste bili deca, a uvek je lepo barem na tren se podsetiti tih srećnih i bezbrižnih dana…
Potrebno je:
250
g spiralnih makarona (predlažem integralne spirale)
5-6
kašika šećera (ili po ukusu)*
10-ak
kašika (oko 80 g) prezli (hlebnih
mrvica)
cimet,
morski oraščić
anis u prahu, kardamom i sl.
Priprema:
Makarone
skuvajte na klasičan način, u puno kipuće vode sa malo soli, bez ulja. Možete
upotrebiti i integralne makarone po želji, jako su ukusne. Kuvajte ih oko 5-6
minuta, dok je integralne potrebno kuvati oko 8 minuta, ali na svakom
pakovanju imate uputstvo i minutažu pa je najbolje da se pridržavate saveta
proizvođača. Sklonite šerpu sa ringle i
poklopljeno ostavite da odstoji dok vi
pripremite prezle. Ne odlivajte vodu u kojoj su se kuvale, ona služi da se
makarone još dodatno „naduju“, i biće vam rastresite i mekane kada ih kasnije
budete koristili.
U
posebnoj šerpici, na malo ulja, propržite prezle na tihoj vatri, neprestano
mešajući kako ne bi zagorele, već dobile lagano zlaćanu boju. Pred kraj dodajte
i šećera po ukusu, pa sve izmešajte i sklonite šerpicu sa vatre. Odvojite malu
količinu za posipanje odozgo.
Makarone
procedite pa ih pomešajte sa proprženim prezlama. Prezle će upiti svu preostalu
tečnost i napraviti fini krckavi omotač pa vam makarone neće biti gnjecave i
vodene, zadržaće vlagu i sočnost, a spolja će biti suve.
Servirajteih
u malim činijama, a odozgo posipite sa malo prezli koje ste ostavili za
dekoraciju. Po želji dodajte odozgo još malo cimeta, prstohvat kardamoma i
slično.
Poslužite
toplo ili hladno, po sopstvenom ukusu, svejedno su odlične!
*Za
ovu poslasticu idealno bi bilo upotrebiti aromatični šećer, pa ako ste ga na
vreme pripremile, sada ga iskoristite. Sadrži sve začine, ukuse i mirise
koji savršeno idu uz makarone sa
prezlama. U prrotivnom, dodajte vaše omiljene ukuse, cimet, morski oraščić,
anis u prahu i slično...
Slatka pašta - jelo mog djetinjstva. Kod nas se ovo jelo uvijek radilo s tjesteninom u obliku pužića
ОдговориИзбришиFino i jednostavno :)
ОдговориИзбришиVrlo ukusno,nemam obicaj da komentarisem ali me Vas uvod nasmejao jer sam ih i sama pravila posle procitane knjige ,sve najbolje
ОдговориИзбришиHvala ti! Moja majka je nakon prve probe usvojila ovaj recept i sprema ih obavezno jednom nedeljno, prosto ih obozavaju tata i ona.
ОдговориИзбришиbj4i79hff
ОдговориИзбришиgolden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet