Makarone sa šećerom i prezlama
Pročitala sam letos knjigu naše poznate novinarke i voditeljke,
a od nedavno i spisateljice Vesne Dedić “Zagrli me” . Lagana, ljubavna, lako čitljiva,
sa dobro poznatom tematikom, u njenom prepoznatljivom stilu, preporučujem vam da je pročitate i sami procenite,
ionako je odlična za trenutke odmora i relaksacije. Međutim, nije mi bila namera da promovišem ili kritikujem
gore pomenuto štivo. Pišem ovo iz sasvim drugog razloga.
U knjizi se spominje jedan stari, zaboravljeni način pripreme makarona koji se meni učinio
veoma interesantnim, budući da nisam do sada tako jela, priznajem. U pitanju su klasične slatke makarone sa šećerom i prezlama, ali sam ih ja dodatno dopunila aromatičnim šećerom i tako im dala
jednu sasvim novu dimenziju koja je oduševila mog dragog supruga, koji inače nikad nije voleo makarone (mislim
da ih je jeo samo jednom u životu, da bi meni ugodio), a sada ih stalno traži
baš ovakve, sa prezlama ili nikakve ;). Probajte ih i vi, podsetiće vas na
detinjstvo garant, možda vam ih je baka
spremala dok ste bili deca, a uvek je lepo barem na tren se podsetiti tih srećnih i bezbrižnih dana…
Potrebno je:
250
g spiralnih makarona (predlažem integralne spirale)
5-6
kašika šećera (ili po ukusu)*
10-ak
kašika (oko 80 g) prezli (hlebnih
mrvica)
cimet,
morski oraščić
anis u prahu, kardamom i sl.
Priprema:
Makarone
skuvajte na klasičan način, u puno kipuće vode sa malo soli, bez ulja. Možete
upotrebiti i integralne makarone po želji, jako su ukusne. Kuvajte ih oko 5-6
minuta, dok je integralne potrebno kuvati oko 8 minuta, ali na svakom
pakovanju imate uputstvo i minutažu pa je najbolje da se pridržavate saveta
proizvođača. Sklonite šerpu sa ringle i
poklopljeno ostavite da odstoji dok vi
pripremite prezle. Ne odlivajte vodu u kojoj su se kuvale, ona služi da se
makarone još dodatno „naduju“, i biće vam rastresite i mekane kada ih kasnije
budete koristili.
U
posebnoj šerpici, na malo ulja, propržite prezle na tihoj vatri, neprestano
mešajući kako ne bi zagorele, već dobile lagano zlaćanu boju. Pred kraj dodajte
i šećera po ukusu, pa sve izmešajte i sklonite šerpicu sa vatre. Odvojite malu
količinu za posipanje odozgo.
Makarone
procedite pa ih pomešajte sa proprženim prezlama. Prezle će upiti svu preostalu
tečnost i napraviti fini krckavi omotač pa vam makarone neće biti gnjecave i
vodene, zadržaće vlagu i sočnost, a spolja će biti suve.
Servirajteih
u malim činijama, a odozgo posipite sa malo prezli koje ste ostavili za
dekoraciju. Po želji dodajte odozgo još malo cimeta, prstohvat kardamoma i
slično.
Poslužite
toplo ili hladno, po sopstvenom ukusu, svejedno su odlične!
*Za
ovu poslasticu idealno bi bilo upotrebiti aromatični šećer, pa ako ste ga na
vreme pripremile, sada ga iskoristite. Sadrži sve začine, ukuse i mirise
koji savršeno idu uz makarone sa
prezlama. U prrotivnom, dodajte vaše omiljene ukuse, cimet, morski oraščić,
anis u prahu i slično...
Slatka pašta - jelo mog djetinjstva. Kod nas se ovo jelo uvijek radilo s tjesteninom u obliku pužića
ОдговориИзбришиFino i jednostavno :)
ОдговориИзбришиVrlo ukusno,nemam obicaj da komentarisem ali me Vas uvod nasmejao jer sam ih i sama pravila posle procitane knjige ,sve najbolje
ОдговориИзбришиHvala ti! Moja majka je nakon prve probe usvojila ovaj recept i sprema ih obavezno jednom nedeljno, prosto ih obozavaju tata i ona.
ОдговориИзбриши