Makarone sa šećerom i prezlama






Pročitala sam letos knjigu naše poznate novinarke i voditeljke, a od nedavno i spisateljice Vesne Dedić “Zagrli me” . Lagana, ljubavna, lako čitljiva, sa dobro poznatom tematikom, u njenom prepoznatljivom stilu, preporučujem vam da je pročitate i sami procenite, ionako je odlična za trenutke odmora i relaksacije. Međutim, nije mi bila namera da promovišem ili kritikujem gore pomenuto štivo. Pišem ovo iz sasvim drugog razloga.
U knjizi  se spominje jedan stari, zaboravljeni  način pripreme makarona koji se meni učinio veoma interesantnim, budući da nisam do sada tako jela, priznajem.  U pitanju su klasične slatke makarone sa šećerom i prezlama, ali sam ih ja dodatno dopunila aromatičnim šećerom i tako im dala jednu sasvim novu dimenziju koja je oduševila mog dragog supruga,  koji inače nikad nije voleo makarone (mislim da ih je jeo samo jednom u životu, da bi meni ugodio), a sada ih stalno traži baš ovakve, sa prezlama ili nikakve ;). Probajte ih i vi, podsetiće vas na detinjstvo garant, možda vam ih  je baka spremala dok ste bili deca, a uvek je lepo barem na tren se podsetiti  tih srećnih i bezbrižnih dana…


Potrebno je:
250 g spiralnih makarona (predlažem integralne spirale)
5-6 kašika šećera (ili po ukusu)*
10-ak kašika (oko 80 g)  prezli (hlebnih mrvica)
cimet, morski oraščić
anis u prahu, kardamom i sl.
Priprema:
Makarone skuvajte na klasičan način, u puno kipuće vode sa malo soli, bez ulja. Možete upotrebiti i integralne makarone po želji, jako su ukusne. Kuvajte ih oko 5-6 minuta, dok je integralne potrebno kuvati oko 8 minuta, ali na svakom pakovanju imate uputstvo i minutažu pa je najbolje da se pridržavate saveta proizvođača.  Sklonite šerpu sa ringle i poklopljeno ostavite da odstoji  dok vi pripremite prezle. Ne odlivajte vodu u kojoj su se kuvale, ona služi da se makarone još dodatno „naduju“, i biće vam rastresite i mekane kada ih kasnije budete koristili.
U posebnoj šerpici, na malo ulja, propržite prezle na tihoj vatri, neprestano mešajući kako ne bi zagorele, već dobile lagano zlaćanu boju. Pred kraj dodajte i šećera po ukusu, pa sve izmešajte i sklonite šerpicu sa vatre. Odvojite malu količinu za posipanje odozgo.
Makarone procedite pa ih pomešajte sa proprženim prezlama. Prezle će upiti svu preostalu tečnost i napraviti fini krckavi omotač pa vam makarone neće biti gnjecave i vodene, zadržaće vlagu i sočnost, a spolja će biti suve.
Servirajteih u malim činijama, a odozgo posipite sa malo prezli koje ste ostavili za dekoraciju. Po želji dodajte odozgo još malo cimeta, prstohvat kardamoma i slično.
Poslužite toplo ili hladno, po sopstvenom ukusu, svejedno su odlične!

*Za ovu poslasticu idealno bi bilo upotrebiti aromatični šećer, pa ako ste ga na vreme pripremile, sada ga iskoristite. Sadrži sve začine, ukuse i mirise koji  savršeno idu uz makarone sa prezlama. U prrotivnom, dodajte vaše omiljene ukuse, cimet, morski oraščić, anis u prahu i slično...

Коментари

  1. Slatka pašta - jelo mog djetinjstva. Kod nas se ovo jelo uvijek radilo s tjesteninom u obliku pužića

    ОдговориИзбриши
  2. Vrlo ukusno,nemam obicaj da komentarisem ali me Vas uvod nasmejao jer sam ih i sama pravila posle procitane knjige ,sve najbolje

    ОдговориИзбриши
  3. Hvala ti! Moja majka je nakon prve probe usvojila ovaj recept i sprema ih obavezno jednom nedeljno, prosto ih obozavaju tata i ona.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови