Torta Rada
Težak izbor sam imala prilikom odabira torte za svoj rođendan. S obzirom na različite ukuse u porodici, nije mi bilo lako da odlučim, jer neki vole čokoladnu, neki sa orasima, ali se svi slažemo u jednom, bitno da je puno fila. E, ova torta je baš takva, kremasta, filovi su kao pena i tope se u ustima,
ujedinjuje različite ukuse u sebi pa su svi bili zadovoljni, a uz to je i veoma visoka i izdašna i ne puno slatka tako da možete da pojedete parče bez griže savesti ;). A i priprema je jednostavna i relativno brza, a to je već puno razloga za probu zar ne?
Potrebno je:
kore
6
jaja
6
kašika šećera
12
kašika mlevenih oraha
1
kašika brašna
1
kašika ulja
fil
1,5
l mleka
3
pudinga od vanile
4
kašike brašna
250
g maslaca
250
g margarina
400
g šećera u prahu
100
g čokolade
100
g mlevenih oraha
150
g mlevenog keksa
100
g kokosa
Priprema:
Prvo
pripremite fil. Od pripremljene količine mleka odvojite malo i rastvorite
puding i brašno, a ostatak stavite na ringlu da provri. Brašno i puding lepo
umutite da nema grudvica. Sipajte u
tankom mlazu u provrelo mleko i skuvajte gust krem. Sklonite sa ringle,
pokrijte površinu prozirnom folijom i ostavite da se ohladi.
Za
to vreme pripremite i ispecite kore. Možete ispeći jednu koru od 6 jaja, pa ako
ste vešti, preseći je na dva dela, a ako niste onda umutite dve kore od po 3
jaja, tako će vam biti jednake i lepe. Kore pecite u okruglom kalupu br. 26 ili
u četvrtastom dim. 22x33. Kalup obložite papirom, a stranice lagano nauljite,
sipajte smesu, poravnajte špatulom i pecite u zagrejanoj rerni na 180 st. oko
10 min. Proverite čačkalicom da li je sredina pečena, ali s obzirom da su kore
tanke, neće vam trebati puno vremena za pečenje. Pečene kore odvojite od
papira, pokrijte krpom i ostavite da se ohlade.
Nastavite
sa pripremom fila. Margarin i maslac sobne temperature umutite penasto sa prah
šećerom i sjedinite sa ohlađenim kremom od mleka i pudinga. Krem prethodno
razradite mikserom pa dodajte kašiku po kašiku u margarin i mutite dok se sve
lepo ne sjedini. Fil podelite na 4 jednaka dela.
U
prvi deo dodajte rastopljenu čokoladu, u drugi deo mlevene orahe, u treći
mleveni keks, i u četvrti kokos. Svaki fil posebno dobro umutite mikserom i
filujte kore na sledeći način:
Stavite
koru na poslužavnik i oko nje stavite obruč od kalupa koji ste prethodno
obložili prozirnom folijom. Koru poprskajte šerbetom ili zaslađenim mlekom.
Preko kore stavite III fil (sa keksom), pa preko stavite IV fil (sa kokosom).
Poravnajte filove špatulom pa stavite drugu koru i nju poprskajte. Preko druge
kore stavite II fil (sa orasima), i na kraju I fil (čokoladni). Gornji sloj će vam viriti preko kalupa jer je
torta veoma visoka, ali ne brinite, filovi će se lepo stegnuti i neće biti
problema. Ostavite tortu u frižideru da odstoji 24 h pa tek onda skinite obruč
i tortu ukrasite šlagom ili čokoladom, ili po vašem ukusu. Najbolja je kad
odstoji dva dana, lepo se seče, korice su sočne, a filovi prelepi, penasti i ne
previše slatki, a kako je torta stvarno ogromna, visoka i teška, imaćete
dovoljno da se par dana sladite ;)
Wow, odlično izgleda!
ОдговориИзбришиSretan ti rođendan!
divna,kremasta,prelijepo si je ukrasila....
ОдговориИзбришиdraga Suzi,od sveg srca ti želim sve najljepše.... veeeeeliki zagrljaj ti šaljem <3
Srećan rođendan a torta je stvarno lepa kremasta.
ОдговориИзбришиSrećan rodjendan, torta je super!
ОдговориИзбришиSrećan rođendan draga a torta je fenomenalna, baš onakva kakvu ja volim, kremasta <3
ОдговориИзбришиHvala svima puno! Tortu svima preporučujem, prelepa je!
ОдговориИзбришиSretan rođendan!
ОдговориИзбриши