Torta Rada


Težak izbor sam imala prilikom odabira torte za svoj rođendan. S obzirom na različite ukuse u porodici, nije mi bilo lako da odlučim, jer neki vole čokoladnu, neki sa orasima, ali se svi slažemo u jednom, bitno da je puno fila. E, ova torta je baš takva, kremasta, filovi su kao pena i tope se u ustima,
ujedinjuje različite ukuse u sebi pa su svi bili zadovoljni, a uz to je i veoma visoka i izdašna i ne puno slatka tako da možete da pojedete parče bez griže savesti ;).  A i priprema je jednostavna i relativno brza, a to je već puno razloga za probu zar ne?





Potrebno je:
kore
6 jaja
6 kašika šećera
12 kašika mlevenih oraha
1 kašika brašna
1 kašika ulja
fil
1,5 l mleka
3 pudinga  od  vanile
4 kašike brašna
250 g maslaca
250 g margarina
400 g šećera u prahu
100 g čokolade
100 g mlevenih oraha
150 g mlevenog keksa
100 g kokosa







Priprema:
Prvo pripremite fil. Od pripremljene količine mleka odvojite malo i rastvorite puding i brašno, a ostatak stavite na ringlu da provri. Brašno i puding lepo umutite da nema grudvica.  Sipajte u tankom mlazu u provrelo mleko i skuvajte gust krem. Sklonite sa ringle, pokrijte površinu prozirnom folijom i ostavite da se ohladi.
Za to vreme pripremite i ispecite kore. Možete ispeći jednu koru od 6 jaja, pa ako ste vešti, preseći je na dva dela, a ako niste onda umutite dve kore od po 3 jaja, tako će vam biti jednake i lepe. Kore pecite u okruglom kalupu br. 26 ili u četvrtastom dim. 22x33. Kalup obložite papirom, a stranice lagano nauljite, sipajte smesu, poravnajte špatulom i pecite u zagrejanoj rerni na 180 st. oko 10 min. Proverite čačkalicom da li je sredina pečena, ali s obzirom da su kore tanke, neće vam trebati puno vremena za pečenje. Pečene kore odvojite od papira, pokrijte krpom i ostavite da se ohlade.
Nastavite sa pripremom fila. Margarin i maslac sobne temperature umutite penasto sa prah šećerom i sjedinite sa ohlađenim kremom od mleka i pudinga. Krem prethodno razradite mikserom pa dodajte kašiku po kašiku u margarin i mutite dok se sve lepo ne sjedini. Fil podelite na 4 jednaka dela.
U prvi deo dodajte rastopljenu čokoladu, u drugi deo mlevene orahe, u treći mleveni keks, i u četvrti kokos. Svaki fil posebno dobro umutite mikserom i filujte kore na sledeći način:
Stavite koru na poslužavnik i oko nje stavite obruč od kalupa koji ste prethodno obložili prozirnom folijom. Koru poprskajte šerbetom ili zaslađenim mlekom. Preko kore stavite III fil (sa keksom), pa preko stavite IV fil (sa kokosom). Poravnajte filove špatulom pa stavite drugu koru i nju poprskajte. Preko druge kore stavite II fil (sa orasima), i na kraju I fil (čokoladni).  Gornji sloj će vam viriti preko kalupa jer je torta veoma visoka, ali ne brinite, filovi će se lepo stegnuti i neće biti problema. Ostavite tortu u frižideru da odstoji 24 h pa tek onda skinite obruč i tortu ukrasite šlagom ili čokoladom, ili po vašem ukusu. Najbolja je kad odstoji dva dana, lepo se seče, korice su sočne, a filovi prelepi, penasti i ne previše slatki, a kako je torta stvarno ogromna, visoka i teška, imaćete dovoljno da se par dana sladite ;)

Коментари

Постави коментар

Популарни постови