Pileći krompir paprikaš
Krompir paprikaš je jedno od mojih omiljenih jela, naročito kada ga napravim sa piletinom, tada mi je najlepši. Naravno, možete ga napraviti i sa junetinom,
ali tada je priprema znatno duža i jelo je drugačijeg ukusa, dok je sa piletinom blagog ukusa i kraće pripreme. Jelo vodi poreklo iz Mađarske, u Vojvodini se priprema na tradicionalan način u kotliću i kažu da je tek tada ono pravo, ali i u ovoj kućnoj varijanti je bez mane verujte.
Potrebno je:
1 pileće belo meso
2 glavice crnog luka
2 manje šargarepe
1 zelena paprika
4 krompira
2 kašike brašna
2 kašičice aleve paprike
so, biber,vegeta
lovorov list
seckani peršun
Priprema:
Prvo pripremite sastojke, to će vam prilično olakšati i ubrzati pripremu. Dakle, luk iseckajte sitno, šargarepu i papriku na krupnije kocke, meso i krompir takođe.
U dubljoj šerpi na ulju propržite crni luk, šargarepu i papriku Dodajte belo meso i još malo pržite uz stalno mešanje. Čim meso pobeli sa svih strana, dodajte brašno, promešajte i kratko propržite pa dodajte i alevu papriku, a zatim i krompir. Sve zalijte vodom da lepo ogrezne. Stavite lovorov list, biber, vegetu, posolite po ukusu, dobro promešajte i pustite da se krčka dok se krompir ne skuva. Na kraju dodajte i seckani peršun, promešajte i ostavite da odstoji malo poklopljeno. Jelo poslužite toplo.
Ovo je i kod nas omiljeno jelo i jedno od onih koje svi jedemo bez gundjanja.
ОдговориИзбришиJoš jedan dokaz da jednostavna ukusna jela koja smo jeli kao deca ne odumiru. I mi ga volimo!
ОдговориИзбриши