Slatko od jagoda
Sezona je jagoda,i zato iskoristite priliku i skuvajte domaće slatko od jagoda.Priprema je jednostavna, potrebna su vam samo dva sastojka i malo vremena, a dobijate
mirisno slatko kojim možete poslužiti goste u znak dobrodošlice, ili svoje ukućane pre prve jutarnje kafe. Na isti način možete skuvati i slatko od trešanja ili višanja koje uskoro stižu. Evo, moje marele su već zrele i skoro pa spremne za slatko. Ali prvo jagode, a u sledećem postu ću napisati i recept za domaći džem od jagoda, bez ikakvih dodataka, od takođe samo dva sastojka. Neka se oba recepta nađu na ovim stranicama, zatrebaće nekome....
Potrebno je:
1 kg jagoda
1 kg šećera
Priprema:
Za slatko odaberite jagode srednje veličine, ja sam svoje ručno brala i birala sam sitnije jer su mi lepše onako kad cele stanu na kašičicu. Operite ih i očistite od peteljki. Stavite jagode u veću šerpu, najbolje da budu u jednom redu, i posipite šećerom. Poklopite i ostavite preko noći u frižideru da otpuste sok. Sutradan sledi kuvanje. Ako jagode nisu pustile dovoljno soka, dodajte im malo vode, oko pola čaše, i stavite na ringlu. Kuvajte na srednje jakoj vatri oko 45 minuta otprilike, dok se slatko lepo ne zgusne. Nemojte preterivati sa kuvanjem, hlađenjem će se još dodatno zgusnuti. Povremeno kašikom sklanjajte penu sa slatka. I nikako ne mešajte, već samo prodrmajte šerpu s vremena na vreme. Na kraju, maknite šerpu sa ringle i pokrijte je vlažnom krpom pa ostavite da se skroz ohladi. Punite teglice i zatvorite ih pa ih odložite na hladno mesto gde čuvate zimnicu. Pre toga ih malo udesite, ovo slatko to zaslužuje zar ne?
Obožavam slatko, ali, naravno, nikada ga ne pravim jer bih sve sama pojela!
ОдговориИзбриши