Punjene čašice od tikvica
Ove male, dekorativne i veoma simpatične tikvice idealne su za punjenje raznim
nadevima, sa povrćem u posnoj varijanti, kao što je recimo ovde slučaj, ukoliko izostavite
preliv, ili uz dodatak mlevenog mesa, kao što ću opisati u nastavku posta.
U ovo doba godine pijace su pune tikvica, duguljastih ili ovakvih okruglih, ima i tamno zelenih i sve su jednako lepe i ukusne. Još par recepata sa tikvicama možete pronaći na blogu pod tagom tikvice.
Potrebno je:
3 okrugle tikvice srednje veličine
1 glavica crnog luka
2 šargarepe
300 g mlevenog mesa (junećeg ili po izboru)
1/2 šoljice pirinča
1 paradajz
1 kašičica aleve paprike
1 kašičica soli (ili po ukusu)
1 kašičica vegete
malo bibera
malo seckanog peršuna
Priprema:
Tikvice operite, odsecite gornji deo i izdubite ih kašikom formirajući tako "čašice". Odsecite i jedan tanak sloj na dnu tikvice kako bi uspravno stajale u pekaču. Manji keramički pekač malo nauljite i poređajte tikvice.
Luk i šargarepu očistite i iseckajte u čoperu pa ih prodinstajte na malo ulja. Dodajte zatim mleveno meso, propržite pa začinite i dodajte iseckan paradajz i pirinač. Od paradajza odvojite tri koluta, iskoristićete ih kao poklopce kasnije, a ostatak oljuštite i sitno iseckajte pa dodajte u tiganj sa mesom i povrćem. Još malo prodinstajte a zatim tom smesom napunite tikvice. Ostatak smese rasporedite okolo, nalijte sa pola šoljice vode, poklopite folijom i stavite u rernu da se peče. Vrlo brzo će biti gotovo, proverite viljuškom da li su tikvice omekšale pa ako jesu, sklonite foliju da se kolutić paradajza fino zapeče odozgo. Poslužite toplo uz paradajz salatu.
Коментари
Постави коментар