Domaći hleb
Hleb je u Srbiji nezaobilazni deo skoro svakog obroka. Nema ništa lepše nego kad kuća zamiriše na domaći hleb, pa još kad ga na sto iznesete onako vrućeg
svaki obrok pretvorićete u pravu gozbu. Ako preferirate domaću kuhinju i uživate dok mesite onda će vas ovaj recept obradovati jer je jednostavan i lak. Zima nam je pred vratima pa možete zaboraviti na kupovni hleb i umesiti pravi domaći.
DOMAĆI HLEB
Potrebno je:
20 g kvasca
500 ml mlake vode
2 kašičice soli
1 kašičica šećera
1 šoljica ( oko 100 ml otprilike ) ulja
brašno po potrebi ( pripremite 1 kg )
Priprema:
Kvasac rastopite u šolji u malo mlake vode sa šećerom i kašičicom brašna i ostavite da zapeni i da se nadigne do vrha šolje. U dubljoj činiji za mešenje stavite malo brašna, napravite rupicu u sredini i izlijte nadošao kvasac. Lagano promešajte, dodajte ostatak mlake vode, so i malo brašna i mutite varjačom dok se sastojci ne sjedine. Ja iskivim činiju ukoso i drvenom kašikom lupajući mutim testo, tako u testo uđe vazduh i pojave se oni mehurići pa pečen hleb bude vazdušast. Zatim dodajte malo po malo brašna, mutite i dalje i kad više ne možete kašikom, onda krenite da mesite rukom. Dodajte brašno po potrebi, po malo i mesite, sve dok testo ne prestane da se lepi za ruke. Pred kraj mešenja ja obično prebacim testo na radnu površinu i tamo obema rukama dovršim mešenje. Vratim testo u činiju, pokrijem i ostavim da dobro nadođe. Nadošlo testo preručite na radnu površinu posutu brašnom i podelite ga na dva dela. Svaki deo malo oblikujte rukama u loptu. Jednu loptu razvijte oklagijom i počnite da motate počevši od sebe, umotajte polovinu testa, a ostatak zasecite sekačem nekoliko puta i zatim uvijte testo do kraja. Tako uradite i sa drugom loptom od testa. Prebacite hleb na pleh obložen papirom, pokrijte krpom i ostavite da se lepo nadigne. Zagrejte rernu na 250 stepeni, stavite pleh sa hlebom i pecite dok ne dobije finu boju odozgo, to je nekih 10-ak minuta, a zatim smanjite na 180 stepeni i dopecite hleb još oko pola sata, zavisno od vaše rerne.
Pečen hleb umotajte u neki stolnjak i stavite u kesu da omekša. Pustite da malo odstoji, omekša i odmori se pa tek onda secite i uživajte.
Kruh izgleda slasno
ОдговориИзбришиvog802lfd
ОдговориИзбришиgolden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet