петак, 09. новембар 2018.

Ljiljine kroasan kifle


Ove kifle sam, priznajem, nepravedno zapostavila. Recept stoji odavno u pripremi, skoro pa zaboravljen, a kifle nisam radila dugo, iako sam ranije to zaista često činila.
Tako su ovo slike iz tog ranijeg perioda, a ja se nadam da nećete biti lenji i da ćete ih napraviti ako već niste, jer je recept sa Coolinarike od drage Ljiljane i mnogo puta je ispoban. Kifle su fenomenalne, a odlikuju se brzom i jednostavnom pripremom i fantastičnom mekoćom i ukusom. Možete ih filovati po vašem ukusu, slanim ili slatkim nadevom, a odlično su se pokazale i prilikom zamrzavanja. 


LjILjINE KROASAN KIFLE

Potrebno je;
(original recepta)
testo
1 kg brašna
40 g kvasca
400 ml mleka
200 ml jogurta
2 kašičice soli
1 kašičica šećera
2 jaja
premaz testa
250 g margarina
2 kašike brašna
završni premaz
1 žumance i malo ulja


Priprema:
Umesite testo od navedenih sastojaka i ostavite da naraste. Znači, u mlakom mleku razmutite kvasac sa šećerom, dodajte jedan po jedan sastojak i mešajte. Brašno ne stavljajte sve odjednom već malo po malo i mesite dok ne dobijete glatko testo koje se lepo razvlači a ne lepi se za ruke. Možda će vam trebati još koji gram brašna. sve to zavisi od kvaliteta brašna koje koristite. Pokrijte testo krpom i ostavite da dobro naraste. Zatim ga podelite na 14 loptica i grupišite ih na dva mesta po sedam. Svaku lopticu sa jedne gomile malo pobrašnite i razvijte oklagijom u krug veličine većeg plitkog tanjira otprilike. Umutite margarin sa brašnom i podelite ga vizuelno na dva dela. Jednim delom margarina premazujte krugove od testa, sve sem poslednjeg sedmog, i poređajte ih jedan preko drugog. Isto uradite i sa onom drugom gomilicom od 7 loptica. Dobićete dve gomile od po 7 krugova  premazanih i poređanih jedan preko drugog. Svaku gomilu razvijte oklagijom posebno, dobićete dva kruga, ali razvijajte jedan, napravite kifle, pa tek onda drugi, lakše će vam biti zbog prostora. Isecite testo na 12 trouglova ili na 16 ako želite male kiflice. Filujte po želji sirom ili eurokremom, džemom i sl. Umotajte kiflu pritom blago rastežući testo, stavite ih u pleh obložen papirom sa razmakom između i ostavite ih da malo odstoje u plehu a zatim ih premažite žumancetom i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 15-20 minuta.


Нема коментара:

Постави коментар