Lisnate koktel kiflice sa bundevom



Bundeva je IN ovih dana! I kod mene se fino odomaćila ove jeseni, malo-malo pa kupim na pijaci neko lepo parče, ispečem i ispasiram, pravim male zalihe u zamrzivaču, zatrebaće zimus ;)
Nakon ovih kiflica koje sam nedavno pravila, došla sam na ideju da napravim slične, ali opet malo drugačije kiflice.
Pravila sam ih za žurku koju je sin priredjivao povodom rodjendana, nije ostala ni mrvica za slikanje, tako da sam ih ponovila sutradan kako bi ih uslikala i napisala vam recept ;)
Elem, malo o kiflicama....malene, mekane, lisnate, mirisne i žute, idealne su za žurke, sedeljke, ali i kao slavsko posluženje, barem ja tako volim, obavezno iznesem nešto od testa uz meze.



Potrebno je:
za testo
20 g svežeg kvasca
oko 600 g brašna
300 g pirea od bundeve
120 ml mlakog mleka
1 žumanac
100 ml ulja
2 kašičice soli
1/2 kašičice šećera
1 kašičica praška za pecivo
za premaz
100 g omekšalog margarina
+ 1 belanac i susam 


Priprema:
Bundevu isecite na kriške, umotajte u alu foliju i ispecite u rerni. Kad se malo prohladi, odvojite koru a bundevu ispasirajte viljuškom i ostavite da se još malo prohladi. Odmerite potrebnu količinu za kiflice, a ostatak stavite u neku posudu, premerite, zapišite količinu i stavite bundevu u zamrzivač za sledeći put.
Kvasac rastvorite u mlakom mleku, dodajte prohladjenu bundevu i sve ostale sastojke za testo, jedan po jedan, s tim što brašno dodajete malo po malo i mesite. Količina brašna zavisiće od toga koliko je bundeva vodena. Umesite glatko testo i ostavite ga da se udvostruči. 
Nadošlo testo razvucite na pobrašnjenoj podlozi u obliku pravougaonika na debljinu od oko 0,5 cm i premažite ga omekšalim margarinom pa sklopite kao knjigu, desnu stranu do pola, levu preko, pa donju stranu do pola i preklopite gornjom stranom.  Ponovo razvucite testo u obliku pravougaonika i presecite na 4 trake. Svaku traku isecite na uske trouglove i motajte malene kiflice. 


Jednu ili dve trake možete da ostavite i da napravite neke druge oblike, npr. uvijene štapiće sa susamom i makom, jako su dekorativni i lepi. Za štapiće: premažite belancetom traku testa i utapkajte susam, okrenite celu traku, ponovite postupak sa premazivanjem pa posipite mak i utapkajte ga rukom da se zalepi za belanac. Secite trakice od testa i uvijte ih tako što ćete ih uhvatiti na suprotne strane i uviti udesno-ulevo oko svoje ose.


Kiflice stavite na papirom obloženi pleh i premažite ih belancetom koje ste lagano umutili viljuškom i posipajte malo susama odozgo. Ostavite ih da još malo nadodju u plehu, a zatim ih ispecite u zagrejanoj rerni na 180 st. dok lepo ne porumene, oko 10 minuta.

Коментари

  1. Odlične su, isprobaću ih! Divna ideja, a one žute, žute...
    A tvoje slike - posebna priča! <3
    Meni ove kifle da izneseš na sto i ništa drugo i ne treba :-). Možda neki od tvojih kolača još :-).

    ОдговориИзбриши
  2. E pa i ja bih kiflice i jogurt. :) Zaista predivno izgledaju. Ako nema kiflica, mogu i štapići :)

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови