Keksići sa matičnjakom




Nedavno sam dobila vezicu nane i vezicu matičnjaka. Sveže, mirisne biljčice su me očarale. Uzela sam ih jer nisam mogla da odolim mirisu matičnjaka sa kojim se prvi put susrećem, a ni sama ne znajući šta ću dalje sa njim. Nanu ću da osušim, pomislila sam,  pa ćemo imati za čaj, a i za slikanje raznih poslastica može da posluži, ali matičnjak....na kraju krajeva, lep je, dekorativnih listova, pa neka stoji u vazi, kao ukras kuhinje.

I onda se setim da je Milkica pravila keksiće sa nekom biljkom, odem do njenog bloga i oduševim se kad vidim da je to upravo matičnjak. Odmah sam prionula na posao! Sad se kajem što nisam, po njenoj preporuci, stavila malo više seckanih listića pa da se još bolje oseti taj čarobni miris, ali su keksići i ovako prelepi, mirisni, slatki malo više za moj ukus, možda zbog preslatke bele čokolade koju sam koristila za fil, ali kako idu uz kafu samo da znate! A tek uz domaći sok od višanja koji sam iskoristila za slikanje pa ću vas malo udaviti slikama ;)



Potrebno je:
(original recepta)
testo
75 g putera sobne temperature

75 g šećera 
1 jaje
210 g brašna
1 kašika seckanih svežih listova matičnjaka (slobodno stavitei više)
fil
80 g bele čokolade
10 g putera
1 kašičica seckanih listića matičnjaka






Priprema:
Uključite rernu da se greje na 180C. Veliki pleh od rerne obložite papirom za pečenje.
Puter i šećer mutite mikserom dok masa ne postane penasta. Dodajte jaje i nastavite sa mućenjem. U smesu dodajte sitno iseckane listiće matičnjaka, a zatim postepeno dodajte malo po malo brašna i mesite rukama dok ne potrošite svo brašno. Testo treba da bude mekano, lagano lepljivo i glatko, odlično je za rad.




Milkica preporučuje da se od testa prave kuglice veličine manjeg oraha, spljošte dlanom i ređaju na pleh. Ja sam probala tako, ali su mi keksići nekako veliki izgledali pa sam razvukla koru i najmanjom modlicom vadila krugove.




Znači, poređajte keksiće na papir u plehu i odozgo ih posipite sa malo kristal šećera, fino će krckati pod zubima kad se budu ispekli.Pecite keksiće 10-ak minuta dok ne dobiju finu svetlo-žutu boju. Pečene  keksiće izvadite iz rerne i ostavite da se ohlade.



Mogu da vam kažem da su keksići izuzetno lepi i bez fila, pa slobodno izgrickajte koji uz kaficu ;)
Za fil istopite belu čokoladu sa puterom. Kada masa počne da se hladi dodajte sitno seckane listiće matičnjaka. Promešajte i ovom masom filujte i spajajte po dva keksića.
Čuvajte ih u zatvorenoj limenoj kutiji.



Коментари

Постави коментар

Популарни постови