Krem torta




Mesec oktobar u našoj kući, unazad 21 godinu, počinje slatko, i to tortom. Već prvog dana oktobra slavimo sinu rođendan, kasnije dođe i moj, ali o tom potom...Ove godine izbor je pao na predivnu, kremastu i bogatu tortu u bojama jeseni. Puno je hvaljena na Coolinarici pa sam morala da je isprobam, i nisam se nimalo pokajala. Svima je toplo preporučujem.
Kore su mekane i sočne, a filovi su nešto posebno zaista. Nećete pogrešiti ni ako umesto lešnika izaberete orahe, kao što sam ja uradila, mada mislim da je sa lešnicima još lepša i bogatijeg ukusa.. Možda izgleda komplikovano za pripremu, ali verujte mi da nije, vrlo je jednostavna i relativno brzo se priprema, a ukus je fantastičan!

Potrebno je:
kora:
6 belanca
100 g šećera
60 g mlevenih lešnika
50 g oštrog brašna
2 kašike kakaoa
2 kašičice praška za pecivo
40 ml ulja
za natapanje kora:
1,5 dl mleka
1 vanil šećer
krem:
8 dl mleka
120 g gustina
6 žumanca
70 g šećera
125 g maslaca
50 g bele čokolade
100 g belog eurokrema
50 g noisette čokolade
100 g crnog eurokrema
300 ml slatke pavlake
10 g mlevenog želatina 



Priprema:
Prvo počnite sa pripremom krema. 
Žumanca i šećer umutite, dodajte gustin i promešajte pa lagano dosipite oko 1 dl hladnog mleka (od pripremljenih 8 dl). Umutite da nema grudvica. Ostatak mleka stavite da provri, dodajte smesu od umućenih žumanaca, gustina i šećera i skuvajte gusti krem uz stalno mešanje. Sklonite sa ringle i površinu kreme prekrijte prozirnom folijom. Ostavite da se hladi.
Sada možete da pripremite kore.
Umutite belanca sa prstohvatom soli, postepeno dodajte šećer i umutite sjajan i čvrst šaum. Lagano dodajte brašno, prašak za pecivo, kakao i mlevene lešnike ili orahe. Ručno promešajte, tj. samo prevrćite smesu špatulom, a na kraju u laganom mlazu dodajte ulje i takođe ručno ga umešajte u smesu. Koru pecite u kalupu br. 24-26 cm na 160 st. oko 15 min. Ostavite koru da se ohladi pa je presecite na 2 dela. Možete mutiti posebno i ispeći dve kore od po 3 jaja ukoliko niste vešti sa presecanjem.
Nastavite sa pripremom kreme na sledeći način:
Maslac naseckajte na tanke listiće pa ga dodajte u mlak krem i dobro izmiksajte. Podelite krem na dva dela. U prvi deo dodajte istopljenu belu čokoladu i beli eurokrem, a u drugi deo istopljenu noisette čokoladu i crni eurokrem ( čokoladu i eurokrem otopite zajedno na pari).  Želatin prelijte sa 4 kašike hladne vode, promešajte i ostavite da nabubri 10-ak minuta. Otopite ga na laganoj vatri pa mu dodajte 2 kašike svetle kreme i dobro promešajte. Polovinu želatina dodajte u svetli krem, a drugu polovinu u tamni krem i oba krema zasebno dobro umutite.
Slatku pavlaku posebno umutite i u svaki krem dodajte po 3 kašike pa izmiksajte. U ostatak šlaga dodajte po 2 kašike od oba krema, umutite i ostavite za ukrašavanje.
Obruč za torte obložite  prozirnom folijom, stavite na tanjir za posluživanje i ređajte: stavite prvu polovinu kore, natopite je toplim mlekom, premažite koru tamnim filom, stavite drugu polovinu kore, prelijte je, premažite svetlim filom,i na kraju premažite odozgo onim šlagom koji ste ostavili za ukrašavanje. Po želji, tortu možete dodatno ukrasiti šlagom sa strane i odozgo, naravno, kada se dobro ohladi i stegne, i kada skinete obruč. Najbolje je ostaviti je 24h u frižideru pa tek onda skidati obruč.




 


    Коментари

    Постави коментар

    Популарни постови