Banini



Pomalo zaboravljeni kolačići koji tako lepo pašu uz popodnevnu kaficu I razgovor. Od samo nekoliko sasvim običnih sastojaka koje uglavnom svi imamo u kući, dobićete pun pleh malih, slatkih I mirisnih keksića. Ja ih baš dugo nisam pravila, a i sada sam slučajno naletela na recept listajući svesku u potrazi za nečim sasvim drugim. Prednost
im je što se brzo naprave, a mogu i da se čuvaju par dana u limenoj kutiji, izvanredni su. Što se tiče šoljice, to je ona mala od starih servisa za kafu i njena zapremina varira od 70 do 100 ml. Uglavnom, ne možete da pogrešite ako sve sastojke merite istom šoljicom. Slobodno stavite sve sastojke u posudu sem one zadnje, šeste šoljice brašna, nju dodajte naknadno, malo po malo i mesite dok ne dobijete mekano testo, a da se ne lepi za ruke. Znam da mnoge domaćice, naročito mlađe i modernije, ne vole ovakve mere, ali je ovo stari recept, pa neka tako i ostane. Nema greške, toliko je jednostavno  i prosto, a kolačići su čudnovato ukusni, pa probajte, samo napred!



Potrebno je:
2 jaja
2 šoljice šećera*
6 šoljice brašna
1 šoljica ulja
1 kesica praška za pecivo
1 kesica vanil-šećera
malo pekmeza


Priprema:
Penasto umutite jaja sa šećerom i vanil-šećerom. Brašno pomešajte sa praškom za pecivo. U smesu od jaja i šećera  dodajte ulje i uz postepeno dodavanje brašna umesite mekano testo koje se ne lepi za prste. Rukama otkidajte male komade testa, oblikujte kuglicu dlanovima, lagano je spljoštite i ređajte na pek papirom obložen pleh. Tako uradite i sa preostalim testom. Po sredini svake kuglice od testa utisnite palcem udubljenje u koje ćete staviti po malo pekmeza po vašem ukusu.
Pecite kolačiće u rerni zagrejanoj na 180 stepeni  oko 10 minuta, pazeći pritom da ostanu svetle boje.
Ohladite i poslužite, najbolje uz kafu.

*Količinu šećera možete redukovati  po sopstvenom ukusu. Budući da ne volim jako slatke kolače, uvek smanjiujem napisanu količinu šećera, pa sam tako i ovaj put umesto dve  stavila 1,5 šoljicu šećera, mada sam mogla da prođem i sa jednom,  i mislim da bi čak i tada kolačići bili fino slatki i prijatni za grickanje.

Коментари

  1. U pravu si Suzana,ovo je bio jedan od mojih prvih keksica...interesantno kako Svijet ima bezbroj imena za njih ,a meni su bas dragi ovako kako si ih ti napisala i uradila jer tvoje slike su ljespse od slika iz casopisa.....

    ОдговориИзбриши
  2. Jedno vreme, a to je bilo vreme sankcija i nestašice, pravila sam ih često i svi smo ih obožavali. Onda smo na njih zaboravili, slučajno ili namerno kao što smo i to vreme potisnuli daleko u podsvest, ali i sada ponekad ćerka ih se seti. Uvek su nam dobri, a ponekad stavim nutelu umesto džema i odlični su :)

    ОдговориИзбриши
  3. Jedan od mojih prvih recepata na coolki su banini i nikako da ih napravim i dodam sliku.Baš tgi hvala što si me podsetila na njih.

    ОдговориИзбриши
  4. sjećam se da smo ih redovno kupovali na poslu i pili uz podnevnu kavicu..ne sjećam se ko ih je proizvodio ali, znam da su bili genijalni...pravila sam ih i ja za vrijeme rata neku izbjegličku verziju...isto su nam išli u slast...hvala na podsjećanje na ove lijepe keksiće...

    ОдговориИзбриши
  5. Jako fino izgledaju. Ja volim recepte na šalice ali za blog ih uvijek nekako prevedem u grame, uopće ne znam zašto. Nekako valjda mislim da nemamo svi iste šalice?

    ОдговориИзбриши
  6. Upravo i oblikbogsprobala,malo su mi ispucala ali ukus je odlican.Pravicu ponovo,zbog oblika ali recept za banini je ovo definitivno moj.

    ОдговориИзбриши
  7. Mama ih je ranije često pravila. Eto podsećanja da ih sad i ja spremim. :)
    Baš su ti lepi.

    ОдговориИзбриши
  8. divni kolaci isprobane su i sve pohvale za recept

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови