Jogine kiflice
Još jedne kiflce u nizu...ali ne bilo kakve, ovo su kiflice moje drugarice Jogi, žene koja zna sa testom, verujte mi.
Kiflice su od masnog testa, veoma mekane i sveže, a za njihovu pripremu, tj. oblikovanje, biće vam potrebno nešto više vremena nego kod pripreme klasičnih kiflica. No, krajnji rezultat je bitan, a za ove kiflice se svakako vredi malo pomučiti ;)
Potrebno
je:
testo
40 g kvasca
3 kašike šećera
1 čaša (od 200 ml) toplog mleka
1 čaša tople vode
1 kg brašna
1 kašičica soli
1 jaje
3 šoljice ( oko 200 ml ukupno) ulja
premaz
1 žumanac + malo mleka
40 g kvasca
3 kašike šećera
1 čaša (od 200 ml) toplog mleka
1 čaša tople vode
1 kg brašna
1 kašičica soli
1 jaje
3 šoljice ( oko 200 ml ukupno) ulja
premaz
1 žumanac + malo mleka
Od
navedenih sastojaka umesite mekano testo, oblikujte loptu, pokrijte krpom i ostavite da se
testo udvostruči.
Od
nadošlog testa kidajte loptice veličine ćufte recimo ;). Dobićete oko 60-ak malih loptica. Svaku lopticu razvucite oklagijom u
obliku slova „U“. Krajeve zasecite točkićem ili nožem, stavite fil po želji, a može i bez fila, i umotajte
tako da zasečene trakice budu odozgo.
Poređajte
kiflice u pleh na papir i ostavite ih još malo da nadođu. Žumanac umutite sa
malo mleka i premažite kiflice pa ih, ako volite tako, posipite susamom odozgo, ili ih ostavite bez ičega.
Kakvo ulje ? Maslinovo? Suncokreta? Kukuruza? Kakav fil koristite na slici? Puter?
ОдговориИзбришиUlje je suncokretovo, i obično je takvo u mojim receptima, sem ako ne naglasim drugačije. A fil na slici je tvrdi sir, ali su odlične i prazne ;)
ИзбришиHvala ti Suzano!:-)
ИзбришиKiflica nikad dosta, ovaj recept čuvam!
ОдговориИзбришиTako izgledaju mekano kao oblačci baš mi se sviđaju.
ОдговориИзбришиGenijalno izgledaju, ovo obavezno isprobavam.
ОдговориИзбришиFantastično izgledaju!
ОдговориИзбришиHvala svima! Ovo su kiflice sa preporukom, isprobajte ih obavezno!
ОдговориИзбришиJa bih htela probati, kod nas jednostavne kifle u Grckoj imaju puter, tj fil i aroma pa sam mislila da i puter se koristi u testo. Ove kiflice mi deluju zanimljive.
ИзбришиKoliko komadica cemo da pravimo od tog testa, puno je 1 kg, a koliko mozemo da ih cuvamo ?
ОдговориИзбришиIspadne ih baš puno, možda čak i više od pedeset. Možeš da ih čuvaš u zamrzivaču, pečene i umotane u kesu ili neku posudu sa poklopcem, prilično mogu da ti stoje.
ИзбришиDa li mogu ici u zamrzivac ne pecene i koliko bi trebalo u tom slucaju da se odmeznu pre pecenja?
ОдговориИзбришиNikada nisam zamrzavala nepecene kiflice tako da ne znam sa sigurnoscu da vam odgovorim,ali mislim da im treba sigurnonsat vremena da se razmrznu i kad narastu onda ih pecite. Pozdrav
ОдговориИзбриши