Пређи на главни садржај

Sedmo nebo



Ako ste ljubitelj kremastih, neznih i prefinjenih kolaca onda je ovaj recept za vas. Od srca vam preporucujem da ga isprobate. 


Citajuci komentare ispod originalnog recepta, uocila sam da pojedine korisnice koje su ga pravile kao manu navode nedostatak ukusa, nekog koji bi se izdvajao, dok pojedine kazu da kolac nije dovoljno sladak, sto se naravno lako da srediti. Medjutim, meni je po meri bas ovakav, lagano sladak, nezan i fin....a vi kako volite, dodajte jos malo secera po ukusu, prelijte cokoladom ako mislite da ce to dodatno  istaknuti ukus, ali svakako probajte. 


Potrebno je:
(original recepta)
3 velika lista oblande
kora I:
5 belanca
5 kasika secera
50 g kakao praha
2 kasike brasna
1 kasicica mlevene kafe
kora II:
5 belanca
5 kasika secera
2 kasike brasna
100 g mlevenih oraha
fil:
10 zumanca
10 kasika secera
6 kasika brasna
500 ml mleka
250 g margarina
1 kesica vanilin secera



Priprema:
Belanca i secer umutite mikserom u cvrst saum.  Secer dodajte u dva-tri navrata, nikako odjednom, da se ne bi dogodilo da saum "padne". Pomesajte brasno sa kakaom i mlevenom kafom pa kasikom umesajte u saum.
U pleh odgovarajuce velicine stavite list oblande tako da ravna strana bude okrenuta nadole. Premazite umucenom smesom i pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 15 minuta.
Na isti nacin umutite i ispecite drugu koru.
Zumanca i brasno razmutite u malo mleka a ostatak mleka sa secerom stavite da provri. Smanjite vatru i u tankom mlazu ulijte zumanca neprestano mesajuci zicom. Skuvajte gustu kremu, izmaknite sa ringle i ostavite da se potpuno ohladi. Najbolje je da serpu pokrijete prozirnom folijom tako da jedan njen deo dodiruje povrsinu kreme, tako se nece stvoriti korica. Ohladjen krem prvo razbijte mikserom, zatim umutite margarin sa vanilin secerom i sve sjedinite mikserom u gladak fil.
Fil podelite na dva jednaka dela, premazite svakim delom po jednu koru i redjajte na posluzavnik prvo tamni pa svetli deo, a preko stavite treci list oblande sa ravnom stranom okrenutom nagore i poravnajte povrsinu blago pritiskajuci kako bi se spojila sa filom. Mozete odozgo staviti neki laksi predmet, pleh ili posluzavnik na primer i ostaviti tako da se kolac stegne.
Sutradan kolac isecite i posluzite.



Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Slatko od smokve

Oduvek se kuvalo u našoj kući. Imali smo jednu veliku smokvu u voćnjaku iza kuće u selu, radjala je odlično tako da mama nije propuštala priliku da skuva slatko svake godine, obavezno!

Štrudlice sa pekmezom

Veoma nežne, prhke štrudlice sa domaćim pekmezom, koje su idealne za posluženje uz čaj ili kafu, bile su na meniju pre par dana kod mene, pa vam ih danas toplo preporučujem!

Kolači sa rozen koricama

Predstaviću vam dva odlična recepta za kolače sa rozen koricama. Pored toga što se relativno jednostavno i brzo pripremaju, veoma su izdašni, za velike proslave i slave su idealni. Prvi je veoma interesantan, šaren, sa bogatom aromom lešnika i keksa, dok je drugi čokoladni,  laganiji i kremastiji. Ne bih mogla da se odlučim koji je lepši;)