Đuveč



Spoj svih vrsta povrća uz dodatak pilećeg mesa i začina, ovaj đuveč čini  savršeno ukusnim pa je malo verovatno da će mu neko naći zamerku.
Đuveč se priprema od sezonskih namirnica, svežeg ili zamrznutog povrća, u
zavisnosi od godšnjeg doba, i mesa po vašem izboru,  mada se često sprema i bez mesa i odličan je. Najvažniji sastojak djuveča su paprika, paradajz, krompir, crni luk i pirinač,  a ostalo povrće i začine možete dodavati proizvoljno po želji. Ja najčešće koristim biber, vegetu, origano, peršun.
Ako nemate ideju šta da kuvate danas, a nemate baš mnogo vremena, onda je đuveč pravo rešenje za vas.


ĐUVEČ
Potrebno je:

2 pileća bataka ili 1 pileće belo meso
1 pakovanje mešavine povrća za đuveč
1-2 glavica crnog luka
4-5 krompira
1 šoljica (one najmanje starinske za kafu) pirinča
2-3 kašike ajvara
1 paradajz ako imate u hladnjaku
3 kašičice aleve paprike
ulje
so, vegeta po ukusu
biber
origano
seckani peršun
lovorov list 

Priprema: 

Prvo skuvajte meso, iscepkajte ga na komade i ostavite sa strane. Vodu u kojoj se kuvalo meso iskoristićete da zalijete povrće u đuveču, a ostavite malo pa skuvajte domaću supu i imaćete kompletan ručak.
Očistite crni luk i iseckajte ga na sitne kockice pa propržite na ulju. Ulje stavite toliko da oblije dno šerpe i još malo preko. Ja volim da je masnije pa dodam prilično. Kad luk bude staklast, dodajte alevu papriku, promešajte pa dodajte zamrznuto povrće iz kese, krompir iseckan na kocke i pirinač kao i ajvar i meso i iseckan paradajz ako ga imate, pa zalijte bujonom da ogrezne.  Kuvajte na tihoj vatri, a ako je potrebno dolijte još malo bujona. Pred kraj dodajte so, biber i začine. Dobro promešajte i ostavite da se ukrčka poklopljeno na isključenoj ringli. Ili ako želite zapečen đuveč, onda stavite da se malo zapeče u rerni. Bitno je da đuveč ostane sočan, nemojte dozvoliti da sva tečnost ispari. Poslužite toplo, najbolje uz domaću pogaču.


Коментари

Популарни постови