Hrskavi slani tart sa spanaćem
Recept sam isprobala i prisvojila sa Jekinog bloga Jekin kapric.
HRSKAVI SLANI TART SA SPANAĆEM
Potrebno je:
za testo
120 g speltinog brašna
100 g belog brašna
1 kašičica praška za pecivo
prstohvat soli
1 jaje
1 puna kašika kisele pavlake
100 g hladnog maslaca
6 kašika hladne vode
za nadev
200 g spanaća
2 jaja
100 g feta sira
2 dl kisele pavlake
1 kašičica soli
i još
2-3 kašike susama
Priprema:
U dublju činiju stavite obe vrste brašna, dodajte jaje , maslac iseckan na listiće, prašak za pecivo, so, punu kašiku kisele pavlake i hladnu vodu. Umestite testo rukama, ali što brže možete, da se maslac ne bi previše ugrejao u dodiru sa rukama.
Oblikujte loptu od testa, malo je rastanjite oklagijom, uvijte u prozirnu foliju i ostavite da odstoji u frižideru najmanje sat vremena.
Spanać dobro operite, beli zadebljali deo odvojite a zeleni sitno iseckajte.
U činiji viljuškom umutite jaja, sir, kiselu pavlaku i so pa dodajte iseckani spanać. Sve fino promešajte.
Višak papira koji viri preko pleha makazama odsecite da ne bi nepotrebno goreo u rerni.
Preko testa rasporedite smesu sa spanaćem. U toku pečenja nadev će se fino nadići, tako da ga ravnomerno rasporedite da ne prelazi ivice testa jer će vam možda iskapati po dnu rerne i napraviti problem ( mislim na dodatno ribanje ).
Rernu zagrejte na 180 stepeni pa pecite tart oko 20 minuta, da fino porumeni odozgo.
Servirajte toplo, a veoma je lepo i kada se ohladi. Takođe, ostatak tarta se kasnije može malo podgrejati u mikrotalasnoj, biće kao da je tek ispečen.
Коментари
Постави коментар