среда, 24. март 2021.

Musaka od kiselog kupusa


Sezona kiselog kupusa je na izmaku i zato je dobro iskoristiti ga za pripremu jednog krajnje jednostavnog, a veoma ukusnog jela. U pitanju je musaka od kiselog kupusa što podrazumeva slojeve fino izdinstanog kiselog kupusa i mlevenog mesa uprženog sa lukom i začinima. Pa još fino zapečenog u rerni.
Mera za glavicu kupusa koju sam napisala u sastojcima je za celu glavicu, sa sve korenjem. Naravno, ne morate se striktno držati mere, koji gram viška neće ništa smetati. Vrstu mlevenog mesa prilagodite svojim potrebama, ja sam koristila juneće meso.


MUSAKA OD KISELOG KUPUSA

Potrebno je:
1 srednja glavica kiselog kupusa ( oko 1, 2 kg)
400 g mlevenog mesa
2 glavice crnog luka
so, vegeta, biber
2 kašičice aleve paprike
ulje
1 jaje
200 ml mleka


Priprema:
Glavicu kiselog kupusa isecite na četvrtine i onda svaku isecite na rezance. 
Izdinstajte kupus na ulju uz dolivanje po malo vode povremeno. Dodajte i malo bibera. Proverite da li je kupus dovoljno slan, ako jeste nemojte dodavati soli ( obično bude dovoljno i slan i kiseo pa nije potrebno soliti ga dodatno ). 
Poklopite šerpu i dinstajte na tihoj vatri dok se kupus malo ne opusti. Ja sam dinstala otprilike sat vremena.
Za to vreme napravite fil od mesa. 
U tiganju na ulju propržite sitno iseckan crni luk, dodajte mleveno meso , usitnite ga kašikom i pržite na tihoj vatri dok se lepo ne uprži i promeni boju. Posolite meso, dodajte malo vegete, bibera i alevu papriku i sve lepo promešajte.
Dublju vatrostalnu posudu nauljite i rasporedite polovinu pripremljenog kupusa.
Preko kupusa stavite celu količinu mesa, lepo poravnajte kašikom i na kraju dodajte preostali kupus. Lepo poravnajte odozgo i stavite u hladnu rernu. Zatim rernu uključite i pecite jelo nekih pola sata, zatim izvadite i zalijte jajetom koje ste umutili sa mlekom i vratite da se lepo zapeče odozgo.
Poslužite toplo. Prijatno!

1 коментар:

Printfriendly