Kolač sa jabukama "sve po dva"


Ako pogledate mere u receptu, biće vam jasno zašto ovaj kolač nosi naziv "sve po dva" -skoro svega ide po 2 ili 200 g/ml. Čak i šećera ide 200 g u originalu, ali
Natalija je preporučila da se količina šećera smanji na 120 g, pa sam je poslušala, jer ni ja ne volim preslatke kolače. 
U suštini, ovo je mirisni kolač od oraha i jabuka, sa starinskim šmekom, sočan i mekan i par dana kasnije, ako ga čuvate u zatvorenoj kutiji u frižideru.
Svakako kolač vredan isprobavanja, koji uprkos svojoj jednostavnosti garantuje potpuni užitak.
Recept sam videla na predivnom Natalijinom blogu Mystic cakes.


KOLAČ SA JABUKAMA "SVE PO DVA"
Potrebno je:
za biskvit
2 jaja
120 g šećera
2 vanilin šećera
200 ml ulja
200 ml mleka
200 g mlevenih oraha
200 g pšeničnog griza
200 g oštrog brašna
1 prašak za pecivo
2 kašike ruma
2 veće rendane jabuke
i još
50 g džema od kajsija
50 g seckanih oraha


Priprema:
Umutite mikserom belanca uz postepeno dodavanje šećera i  vanil šećera, mutite dok se sav šećer ne otopi, zatim dodajte i žumanca i penasto umutite.
Potom dodajte ulje, mleko, mlevene orahe, griz i brašno pomešano sa praškom za pecivo, kao i rum.
Sve dobro izmešajte mikserom u glatku smesu.
Na kraju kašikom umešajte očišćene i izrendane jabuke i sve sjedinite.
Pleh dimenzija 33x22 nauljite i pobrašnite. Rasporedite smesu za kolač.
Kolač pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30-35 minuta. Proverite čačkalicom, ako izlazi suva iz sredine biskvita, znači da je kolač pečen.
Kolač prohladite na sobnoj temperaturi pa ga premažite džemom i pospite seckanim orasima.
Isecite na kocke, skuvajte kafu i uživajte.






Коментари

Популарни постови