Rolat sa džemom

 

Sigurno pamtite ovaj rolat iz detinjstva, mame i bake su nam ga često pravile sa domaćim džemom od šljiva i bila je to vrhunska poslastica.

Moja nana nije bila žena od kolača, ona je bila majstor za pite, hleb, kravajčiće, kiselo mleko, sir i da ne nabrajam više....ali je zato mama često pravila torte i kolače, najčešće sa višnjama i ovaj rolat, naravno.
I sama ga povremeno pravim, kad ne znam više šta ću, ili kad moj dragi vanredno zatraži jer ga on baš voli. Priprema traje taman toliko dok se rerna zagreje, tako da vam neće oduzeti mnogo vremena, a uživanje uz kaficu je kasnije zagarantovano.


ROLAT SA DŽEMOM


Potrebno je:
6 jaja
6 kašika šećera
6 kašika brašna
mala teglica džema po želji


Priprema:
Odvojite belanca od žumanaca.
Belanca mutite mikserom uz postepeno dodavanje šećera, kašiku po kašiku. Mutite sve dok ne dobijete čvrstu masu, a zatim dodajte žumanca i sve lepo i penasto umutite mikserom.
Dodajte i brašno i na najmanjoj brzini mikserom promešajte da se sastojci sjedine. Možete i špatulom lagano da promešate ako se plašite da će mikser da upropasti stvar, mada ja nikad nisam imala sličnih problema, a vi kako vam volja.
Ja za pripremu ovog jednostavnog rolata ne koristim prašak za pecivo, tako sam od mame naučila, a vi po želji možete dodati malo, samo na vrh noža.
Pleh od rerne obložite papirom za pečenje, a rernu uključite da se greje na 180 stepeni.
Ravnomerno rasporedite smesu preko papira i pecite oko 10 minuta. Pazite da vam krajevi ne pocrne, vreme pečenja je ipak najbolje prilagoditi vašoj rerni.
Pečenu koru izvadite i prebacite je na krpu pa je odmah urolajte zajedno sa papirom i krpom. Papir pažljivo skinite tek kada se kora ohladi.
Namažite preko kore sloj omiljenog džema, od kajsije je idealno, ali i sa džemom od šljiva takođe. 
Čvrsto urolajte rolat i ostavite da odstoji malo pre sečenja.
Preko pospite prah šećerom i isecite.



Коментари

Постави коментар

Популарни постови