Kolači sa rozen koricama



Predstaviću vam dva odlična recepta za kolače sa rozen koricama. Pored toga što se relativno jednostavno i brzo pripremaju, veoma su izdašni, za velike proslave i slave su idealni. Prvi je veoma interesantan, šaren, sa bogatom aromom lešnika i keksa, dok je drugi čokoladni,  laganiji i kremastiji. Ne bih mogla da se odlučim koji je lepši;)
Ova dva kolača sam radila po pola mere, od jednog pakovanja korica koje sam, još dok su bile upakovane vakuum folijom, skalperom presekla na dve polovine, tako mi nisu "bežale" i bile su istih dimenzija nakon sečenja. Na taj način sam dobila dve vrste kolača koji se veoma lepo mogu uklopiti sa ostalim kolačima na tacni. Svakako, recepte ću napisati za celu meru, da ne bude zabune.

Rozen plus kolači 
 


Potrebno je:
(original recepta)
500 g (1 pakovanje) korica za rozen tortu
1 l mleka
2 kesice praška za puding sa aromom slatke pavlake
300 g šećera
2 vanil šećera
250 g margarina
100 g bele čokolade za kuvanje
100 g čokolade za kuvanje
300 g mlevenih pečenih lešnika
300 g mlevenog petit keksa
hrskava čokoladna glazura
(original recepta)
150 g čokolade za kuvanje
75 g margarina
1 kašičica ulja




Priprema:
Od 1 l hladnog mleka odvojite 2 dl i razmutite prašak za puding. U preostalih 8 dl dodajte šećer i vanilin šećer i stavite na ringlu da provri pa skuvajte puding na klasičan način, mešajući žicom par minuta. Sklonite sa ringle pa u vruć puding dodajte margarin, promešajte da se otopi pa masu podelite na dva jednaka dela.
Polovini mase dodajte belu čokoladu i mešajte dok se ne otopi, pa dodajte i mlevene pečene lešnike. Lagano promešajte da se sastojci sjedine.
Drugoj polovini mase dodajte čokoladu za kuvanje, otopite i dodajte mleveni keks. Promešajte.
Korice se odmah filuju toplim filovima. Prvu koricu stavite na ravnu podlogu, najbolje na prevrnuti pleh. Stavite na koru 6 supenih kašika tamnog fila i dugačkim nožem ravnomerno rasporedite preko cele kore. Stavite drugu koru i lagano rukama predjite preko nje, kao kada ravnate stolnjak recimo. Stavite 6 kašika svetlog fila, poravnajte i tako nastavite do kraja. Poslednja korica se ne filuje. Gotov kolač prekrijte providnom folijom i lagano predjite oklagijom preko, pazite da ne iscuri fil. Opteretite kolač nekim ravnim predmetom odgovarajućih dimenzija, recimo plehom, drvenom daskom isl. pa ga ostavite preko noći u frižideru.
Glazuru napravite tako što ćete staviti margarin u šerpicu, na tihu vatru i pustiti ga da zapeni i da ispari sva voda. Maknite sa vatre i umešajte ulje. Ostavite malo da odstoji kako bi se na dnu posude sakupio talog. Gornji sloj masnoće koja se izdvojila iznad taloga, sipajte preko omekšale čokolade i mešajte da se čokolada ne otopi do kraja. Ovako pripremljena glazura je tečna i jako vrela pa je mešajte par minuta da se malo prohladi, a zatim je izlijte preko kolača. Poravnajte je dugačkim nožem, brzim potezima jer se brzo steže na hladnom kolaču. Ostavite kolač u frižideru 1h da se glazura stegne. Oštrim nožem ili skalperom, isecite krajeve kolača, a ostatak izdelite na pravougaonike dim.4x2 cm i isecite.

Čoko rozen kocke
 


Potrebno je:
(original recepta)
500 g (1 pakovanje) korica za rozen tortu
750 ml mleka
200 g šećera u prahu
1 vanil šećer
1 rum šećer ili malo ruma
125 g čokolade za kuvanje
40 g gorkog kakao praha
45 g gustina
125 g maslaca




Priprema:
600 ml mleka i šećer, zajedno sa vanil i rum šećerom, stavite na ringlu da provri. Za to vreme u 150 ml mleka rastvorite gustin i kakao prah tako da nema grudvica. Maknite mleko sa ringle, u tankom mlazu ulijte smesu i dobro promešajte pa vratite na ringlu na laganu vatru. Skuvajte krem neprestano mešajući žicom, dok se ne zgusne kao puding. Sklonite sa vatre i odmah dodajte čokoladu izlomljenu na kocke, pa mešajte dok se ne otopi. Čim se čokolada otopila dodajte margarin sobne temperature isečen na listiće. Mešajte da se i on otopi. Ostavite kremu da se malo prohladi, a onda filujte korice. Na svaku koricu stavite po 4-5 kašika kreme i poravnajte dugačkim nožem, a na kraju pokrijte providnom folijom, rukama lepo zagladite korice odozgo kako biste ih poravnali i ostavite da se ohladi i stegne barem jedan dan. Ohladjen kolač prelijte čokoladnom glazurom. Secite na kocke tek kad se čokolada bude lepo stegla.




Коментари

  1. Sjajno, nikako da krenem da isprobavam recepte sa rozenkama, a puno sam ih izdvojila....nateraces me izgleda...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ranije sam znala samo za rozen tortu, a sad mi se spisak proširio za još ova dva kolača. Probaj Mirjana, odlični su!

      Избриши
  2. Ovo je fantastično, posebno što je posno. Ali kod Vas je uvijek sve odlično :).Vidjela sam, takođe,dobar recept sa rozen koricama kod Sonje -"Ime hrane".

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jaco, nisu posni recepti, ali mogu da se prilagode postu ako se koristi sojino mleko i posna čokolada. Hvala ti!

      Избриши
  3. Tek sam nedavno napravila prvu Rozen tortu, stvarno ne znam zasto nisam ranije, svidjaju mi se oba recepta sa rozen koricama, narocito taj drugi sa cokoladom, belezim ih za probu.:))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Lana, ne mogu da verujem da ti nisi probala rozen korice;) Nikad nije kasno, oba recepta ti preporučujem, lako i lepo se seku na sitne kocke pa su zgodni za uklapanje sa ostalim kolačima.

      Избриши
  4. Oba su divna, ali sam Rozen plus kolacice odmah prepoznala. Toliko sam srecna sto moja draga drugarica Nikolina (Hatshepsut) pravi tako lepe kolace... :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Miki, pozdravi Nikolinu od mene sledeći put :) Stvarno ima odlične kolače, a ovo je jedan od njih.

      Избриши

Постави коментар

Популарни постови