Пређи на главни садржај

Mladenčići



Maleni, okrugli kolačići od testa koji se tek pečeni premazuju medom, u narodu se zovu mladenčići jer se pripremaju za Mladence, pravoslavni praznik koji se proslavlja 22. marta. Ovaj praznik je lep, svečan, prolećni, u znaku ljubavi i sloge, a proslavljaju ga mladi parovi koji su se venčali u prethodnih godinu dana, od prošlih Mladenaca pa do sadašnjih. Običaji vezani za ovaj praznik su razni i zavise od kraja do kraja, ali je uglavnom jedno isto, a to je da se na taj dan  pripremaju 40 posnih mladenčića. Obično se mese rano izjutra, vredne domaćice ustanu rano, ispeku mladenčiće koje posluže za doručak svojim ukućanima, a svakog ko udje tog dana u kuću daruju ovim medenim kolačićima. Ja ću se potruditi da budem vredna ujutru, a dotle vam stavljam prošlogodišnju sliku i recept, pa ako odlučite da budete vredne, izvolite;)
A uz recept i nekoliko slikica kojima sam ovekovečila budjenje prirode prošlog vikenda:) 
 



Potrebno je:
za 40 komada
500 g brašna
oko 200 ml tople vode
20 g svežeg kvasca
2 kašičice šećera
1 kašičica soli
3-4 kašike ulja
rendana korica limuna
premaz
med


Priprema:
Umesite mekano i glatko testo i ostavite ga oko pola sata da nadolazi. Razvucite testo u krug debljine oko 5 mm pa okruglom modlom ili manjom čašom vadite krugove. Preostalo testo ne mesite prejako već samo preklopite i lagano pritisnite pa ponovo razvucite u koru i izvadite krugove. Redjajte ih na papirom obložen pleh i ostavite još malo da odmaraju pre pečenja. Izbockajte ih cevčicom na par mesta i ispecite na 180 st. oko 10 minuta. Još tople mladenčiće premažite medom i poslužite.
Prijatno, a svima koji slave neka je srećno! 



A naravno, ja sam bila vredna jutros, i kao dokaz za to, prilažem slikice ovogodišnjih mladenčića. Umesto meda premazivala sam ih saftom iz slatkog od šljive i posipala krupnim šećerom. Odlični su bili, mekani i slatki!


 

Коментари

  1. Divni su ti mladencici, a bas su lepe i fotke iz prirode, prave prolecne... zelim vam prijatan vikend!:))

    ОдговориИзбриши
  2. Prelepi mladenčići, Suzi! Nikada ih nisam pravila, deluju veoma ukusno :))

    ОдговориИзбриши
  3. p.s. samo da ti kazem da je receptic savrsen i isproban danas, hvala puuuno... uzivali smo jutros u mladencicima.:)))

    ОдговориИзбриши
  4. Hvala svima!
    Lana, baš mi je drago da su vam se dopali mladenčići! I ja upravo grickam jedan;)
    Jeko, ovo bi trebala da isprobaš, jednostavno je a zgodno, videćeš;)

    ОдговориИзбриши
  5. Bas sam malopre i Lani napisala, imala sam jaku zelju da ih napravim po prvi put posle toliko godina. Nisam, na zalost,recept moje nane je otisao sa njom, a ovi tako podsecaju na te koje je ona pravila! Divni su!! Moram da ih napravim bez obzira na to sto su Mladenci prosli, da deca probaju ako nista drugo:))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Bez obzira što su prošli, mladenčići mogu i u bilo koje drugo doba da se naprave, zaista su ukusni, a deca će se obradovati. Hvala ti Jelena!

      Избриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Slatko od smokve

Oduvek se kuvalo u našoj kući. Imali smo jednu veliku smokvu u voćnjaku iza kuće u selu, radjala je odlično tako da mama nije propuštala priliku da skuva slatko svake godine, obavezno!

Štrudlice sa pekmezom

Veoma nežne, prhke štrudlice sa domaćim pekmezom, koje su idealne za posluženje uz čaj ili kafu, bile su na meniju pre par dana kod mene, pa vam ih danas toplo preporučujem!

Kolači sa rozen koricama

Predstaviću vam dva odlična recepta za kolače sa rozen koricama. Pored toga što se relativno jednostavno i brzo pripremaju, veoma su izdašni, za velike proslave i slave su idealni. Prvi je veoma interesantan, šaren, sa bogatom aromom lešnika i keksa, dok je drugi čokoladni,  laganiji i kremastiji. Ne bih mogla da se odlučim koji je lepši;)