Lagani i brzi rolati - 3 recepta



A sad  nešto brzo, veoma jednostavno i ukusno, neprevazidjeni rolati! Sa džemom po vašoj želji, uz šolju kafe ili čaja, ili možda tople čokolade, odličan su završetak porodičnog nedeljnog ručka. Ne mora uvek sve da bude komplikovano, uštedite sebi malo vremena i provedite ga u prirodi, napokon nam je stiglo pravo proleće, sa odgovarajućim temperaturama, pa ih valja iskoristiti i malo uživati na suncu.

Lično, volim rolate, više da pripremam nego da jedem, a kako je to idealan način da utrošim barem jednu malu teglicu džema, jer se inače ne jede u mojoj porodici, onda su rolatići veoma često kod nas na meniju. Ovde izdvajam tri odlična rolata, a vi se odlučite za jedan ako možete ;)

Biskvitna rolada



Potrebno je:
5 jaja
150 g šećera
150 g brašna
4 kašike ulja
1/2 kašičice praška za pecivo
1 kesica vanil šećera
rendana korica limuna
teglica džema po želji
Priprema:
Belanca umutite sa šećerom u čvrst sneg, dodajte žumanca i sve penasto umutite. Brašno i prašak za pecivo pomešajte pa dodajte u smesu od jaja, dodajte i ulje, rendanu koricu limuna i vanil šećer. Izjednačite smesu lagano je mešajući špatulom. Pleh od rerne obložite papirom, izlijte smesu i na 180 stepeni ispecite koru dok blago ne porumeni odozgo, meni je trebalo 10 minuta.
Pečenu koru urolajte u krpu i ohladite. Skinite papir i premažite džemom, urolajte i odozgo posipite prah šećerom.

Čoko rolat sa džemom





Potrebno je:
4 jaja
4 kašike hladne vode
200 g šećera
1 kesica pudinga od čokolade
5 punih kašika brašna
1 kesica vanil šećera
1 kesica praška za pecivo
teglica džema po želji




Priprema:
Razdvojite belanca od žumanca, pa belanca sa 4 kašike hladne vode čvrsto umutite, dodajte šećer i vanil šećer i nastavite da mutite dok ne dobijete čvrst sneg. Dodajte žumanca i muteći izjednačite smesu. U smesu dodajte prašak za puding, brašno i prašak za pecivo. Lagano špatulom izmešajte da nema grudvica. 
Rasporedite masu u veliki pleh od rerne koji ste obložili papirom. Ispecite koru na 180 stepeni, oko 10-15 minuta je dovoljno, u zavisnosti od jačine vaše rerne.
Pečenu koru uvijte u krpu i ostavite da se ohladi. Skinite papir i premažite koru džemom, pa urolajte. Odozgo posipite šećerom u prahu.

  

Bela rolada





Potrebno je:
8 belanca
150 g šećera
100 g brašna
1 puna kašičica praška za pecivo
6 kašika ulja
za posipanje kore
3 kašike šećera u prahu
fil
džem po želji
Priprema:
Belance lagano umutite pa im dodajte 2 kašike šećera i umutite u čvrst sneg. Preostalu količinu šećera u drugoj posudi promešajte sa uljem. Dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo i umutite jednoličnu smesu. Kašiku po kašiku dodajte belanca i lagano mutite sve dok se smesa ne izjednači. Smesu izlijte u pleh dimenzija 36x28 cm koji ste prethodno obložili papirom. Pecite na 180 stepeni 10-12 minuta dok blago ne porumeni odozgo. Pečenu koru prebacite na krpu koju ste posuli sa malo šećera u prahu, skinite papir i posipite koru preostalim šećerom u prahu pa zajedno sa krpom urolajte i ostavite da se ohladi. Premažite džemom i odozgo posipite šećerom u prahu.
Rolat možete premazati i umućenim šlagom ili slatkom pavlakom, poredjati voće po želji, pogledajte u originalnom receptu, izuzetno je fino, probala sam i tako ;)


Ako ste ljubitelji rolata, preporučujem da pogledate i  recepte za ova dva rolata:




Коментари

  1. ma divni su,svih 5.ja imam domaćeg džema od šljiva i mislim da bi mogla da isprobam ovaj Sniježanin prvi.ti si ih divno urolala,ja imam problema da mi budu okrugli (obično se malo razvuku :-( )

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Danka, lagano stiskaj rolat i povlači ga unazad, u "rikverc", dok motaš i biće ti okrugao sigurno. Ne znam koji bi ti pre preporučila, svi su odlični :)

      Избриши
  2. Glasam za čokoladni :) Ali svi izgledaju perfektno!

    ОдговориИзбриши
  3. Pffff! Kakvi su, Bože mili! Rolati, moja tiha patnja :-)))). Ne zna se koji je lepši, ali zaista.

    ОдговориИзбриши
  4. Ti si neverovatna, pa od kog rolata sada prvo da krenemo.:)))

    ОдговориИзбриши
  5. Rolate obožavam i ne znam koji bih prvi probala.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja ih volim jer su brzi, zgodni za uz kaficu, a i utrošim malo džema koji je preostao ;)

      Избриши
  6. Ove rolade s pekmezom me podsjećaju na djetinjstvo, mama je uvijek spremala, a nama je to bilo prefino.

    ОдговориИзбриши
  7. Probala sam onaj prvi i.....nisam stigla da uslikam...sve su pojeli :(
    Moraću da ponovim ;)

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови