Pužići sa suvim grožđem-KuVarijacije



Dugo sam ih merkala, divila im se na Aninoj slici, razmišljala o tome da li da mesim ili ne? Ne volim baš slatka peciva, sa šećerom u testu, neko punjenje sa pekmezom još i dolazi u obzir, ali onda sam pomislila, zašto da ne, zašto da mušku ekipu uskratim za dobro, slatko pecivo samo zato što ja baš i nisam za tu opciju? A tako mi se baš činilo, kao dobro pecivo! Ispalo je da je ne dobro, nego vrhunski dobro! Po mojim merilima bar;) I nije toliko slatko kao što sam očekivala, uz mleko bez šećera čine odličan, izbalansirani doručak, a za ljubitelje slatkog, recimo da bi sa čokoladnim mlekom bili pun pogodak!



Moje izmene i zapažanja: jedino što sam promenila u testu je da sam stavila 80 g šećera i testo je sasvim lepo slatko, dopunjuju ga slatki krem i glazura od pekmeza , savršeno! Mesila sam celu meru testa i pola mere kreme, s tim da sam od preostale polovine testa napravila čvoriće uz dodatak suvog grožđa koje sam naknadno umešala u tu polovinu testa. Ali, o tom-potom...
U krem sam stavila vanilin šećer i izvesnu količinu praška za pecivo. Da, da, praška za pecivo, sasvim slučajno :D. Žuta kesica, to mora da je vanilica, ne zagledam u žurbi, isipem je u posudu preko brašna i tek kad krenem da bacim kesicu u kantu vidim da je od drugog proizvodjača koji prašak za pecivo pakuje u žuto! Tu naravno poludim, uz par psovki pokupim ono što je moglo odozgo, ali je izvesna količina ostala, i tako skuvam krem koji je ispao savršen! Ništa ja tu ne bi menjala ;). 
Eto, uz ovu malu anegdotu iz moje kuhinje, još samo da dodam da je testo fino naraslo u frižideru, odlično je za rad, masno i lepo. Trebalo mi je još oko 50-ak g da bi ga lepo umesila. Umesto ruma, grožđe sam potopila u grčko domaće,  medeno vino, ne znam kako se zove, ali je grožđe dobilo ekstra aromu. Za glazuru sam koristila pekmez od kajsija i banana.  Pečeni pužići su savršeno mekani i mirisni, bogati i kremasti, glazura od pekmeza im daje onaj finalni sjaj i ukus. Za mene je ovo testo pravo malo otkriće i svakako ću ove pužiće praviti ponovo. Sve preporuke!




Potrebno je:
testo
530 g brašna + oko 50 g
20 svežeg kvasca
1/2 kašičice soli
80 g šećera
120 ml vode
150 g putera
3 jaja
korica pomorandže ili limuna

krem
300 ml mleka
4 žumanca
100 g šećera
1/2 kašičice soli
40 g brašna
1 kašičica ekstrakta vanile ili 1 vanilin šećer
i još...
100 g suvog grožđa
rum ili vermut

premaz
1 jaje
1 kašika mleka
glazura 2 pune kašike pekmeza od kajsija
1 kašika vode 





Priprema:
U mlakoj vodi rastopite kvasac. Puter otopite i malo prohladite. U posudu u kojoj ćete mesiti testo, stavite odmerenu količinu brašna, dodajte šećer i so, promešajte malo pa dodajte razmućen kvasac, jaja lagano umućena viljuškom i prohladjeni puter. Dodajte narendanu koricu limuna ili pomorandže i umesite mekano testo. Ako je potrebno dodajte još onih 50 g brašna i mesite sve dok testo ne prestane da se lepi za ruke. Oblikujte loptu od testa, stavite u činiju i pokrijte prozirnom folijom pa ostavite u frižideru preko noći.



Pripremite fil: mleko i pola šećera stavite u šerpicu i pustite da provri. Žumanca umutite sa preostalim šećerom, dodajte brašno,so i vanilin šećer i dobro umutite da se razbiju grudvice. Provrelo mleko u tankom mlazu sipajte preko žumanca neprestano muteći mikserom, a zatim smesu vratite u šerpicu i na tihoj vatri kuvajte krem dok se ne zgusne. Vrlo brzo je gotov, mešajte neprestano žicom da se ne bi zgrudvao. Gotov krem pokrijte prozirnom folijom koju ćete zalepiti preko gornje površine kreme i ostavite da se prohladi pa ostavite u frižideru preko noći da se dobro rashladi.
Suvo grožđe potopite rumom, takodje veče pre, kako bi se lepo natopilo.



Sutradan, izvadite testo iz frižidera, trebalo bi da je fino naraslo, i na pobrašnjenoj podlozi ga razvucite u pravougaonik dim.40x30, na debljinu od otprilike 0,5 cm. Preko testa razmažite krem, s tim da gornju ivicu ostavite nepremazanu na nekih 2 cm. Preko krema posipite ocedjeno suvo grožđe. Lagano uvijte testo u rolat, a krajnju ivicu premažite vodom kako bi se testo lepše zalepilo. Rukama oblikujte rolat, lagano pritiskajući pri motanju. Oštrim nožem isecite pužiće debljine oko 2 cm. Svaki put nož obrišite ubrusom da bi uklonili krem i posipite ga sa malo brašna. Naredjajte pužiće u pleh obložen papirom, sa razmakom, jer će u toku pečenja dodatno narasti. 

Zar vam se ne čini da se ovaj levi pužić osmehuje?

Ostavite pužiće pokrivene da miruju 1h. Premažite ih jajetom umućenim sa malo mleka i stavite u rernu zagrejanu na 180 st. da se peku oko 15-20 minuta, dok ne dobiju lepu, rumenu gornju koricu.


Dok se pužići peku pripremite glazuru. Zagrejte pekmez i kašiku vode, mešajući da se masa sjedini. Vruće pužiće četkicom premažite sa glazurom, prohladite i poslužite.
Ovo je moja ulaznica za igru KuVarijacije u kojoj je ovomesečna tema bila Pužići sa suvim grožđem sa bloga Prstohvat soli.

Коментари

  1. Divno, Suzana! Hvala Vam na lepim recima i na ovako lepoj izvedbi.
    Mnogo mi je drago sto su peciva ispunila ocekivanja, tj. sto nije ispalo lepo na slici bzvz na ukus :) I volim sve izmene koje ste uradili, posebno grcko medeno vino koje fino zvuci.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Ana puno, imam jedan predlog, da prestanemo sa persiranjem;) ako se slažeš:)
      Pužići su stvarno ispunili sva moja očekivanja, i više od toga, i sigurno ću ih još koji put praviti!

      Избриши
  2. Najlepsi puzici koje sam videla, predivno izgledaju... zapravo kao i sve iz tvoje kuhinjice.:)))

    ОдговориИзбриши
  3. Slike su fantasticne a puzici odlicno deluju:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hmmm slike...malo me je bilo strah da ne preteram sa njima, ali su jako fotogenični bili pa sam ih sa užitkom fotkala;) Ali nisu lepi samo na slikama, veruj mi;)

      Избриши
  4. Kakko ste sve lepo napravile ove puzice, setam od bloga do bloga i uz kaficu uzivam :)

    ОдговориИзбриши
  5. Super su ti pužići i ja sam smanjila šećer jer mi se činilo da je previše za naš ukus ( mogla bih još da ga smanjim,što se mene tiče ) a ja sam smanjila i žumanca u fil, mislim da bi mi fil mnogo mirisao na jaja i stavila sam samo dva i mislim da je to dovoljno,čak sam i ja jela ovo a teška sam na slatko. Prijatno vam bilo.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ne osećaju se jaja u filu Zoko, preovladava vanila, i meni je baš super ukusan! Hvala ti!

      Избриши
  6. Suzice, slike su me odusevile!!! Vidi se da su ti se peciva dopala, čim si im posvetila celi photo session.:) Šalim se, ali su fotke stvarno posebno lepe. I nama su se peciva jako dopala... :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hahah ooo da, baš sam ih fotkala na sve moguće načine! Ujutru sam podgrejala ovaj na poslednjoj slici, pa se setim da nisam slikala presek, pa onda udri po foto aparatu, ma čaj mi se ohladio skroz ;)
      Hvala ti Miki puno!

      Избриши
  7. I nama su se jako svidjela, i ja nisam topila u rumu nego u mandarininom soku. Iznenađenje je to što tijestu opće ne smeta frižider...:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I meni je to super! Već sam jednom radila testo koje odmara u frižideru tokom noći, ali drugačije teksture, slano i manje masno, i bilo je odlično, ali ovo testo me je oduševilo!

      Избриши

Постави коментар

Популарни постови